Raad van State


maandag 18 mei 2009
Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Noord-Holland van het bestemmingsplan 'Het Spiegel-Prins Hendrikpark' van de gemeente Bussum. Het plan is conserverend van aard. Dat betekent dat de bestaande situatie wordt gehandhaafd. Twee inwoners van Bussum vinden dat er fouten in het bestemmingsplan staan. Zo zouden de afmetingen van enkele gebouwen onjuist zijn. Het bestemmingsplan bevat een reparatieartikel waarmee fouten in het plan op een later tijdstip kunnen worden hersteld. De bewoners vinden dat de fouten meteen hersteld hadden moeten worden. De vereniging Overlast Bensdorp vindt dat de gemeente ook de locatie Bensdorp in het plan had moeten opnemen. (zaaknummer 200805688/1)

11.00 uur

Zitting over de milieuvergunning die het college van gedeputeerde staten van Zuid-Holland heeft verleend aan IHC Holland Merwede Krimpen B.V. voor een scheepswerf aan de Schaardijk in Krimpen aan den IJssel. De scheepswerf ligt aan de rivier de Maas. Projectontwikkelaar LSI Verolme Shipyard uit Rotterdam komt tegen de vergunning in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De projectontwikkelaar wil op een terrein aan de overkant van de rivier de Maas woningbouw ontwikkelen. Hij vindt dat het provinciebestuur beter onderzoek had moeten doen naar de gevolgen van de scheepswerf voor de geluidsbelasting en de luchtkwaliteit. (zaaknummer 200805675/1)

12.15 uur

Zitting over de definitieve sluiting door de burgemeester van Middelburg van coffeeshop Roxy aan de Zandstraat in Middelburg. De burgemeester heeft ook de exploitatievergunning en het verlof om alcoholvrije dranken te mogen schenken, ingetrokken. De burgemeester is hiertoe overgegaan, omdat de coffeeshop aan drie Fransen op één dag meer softdrugs had verkocht dan is toegestaan. Verder had de burgemeester de coffeeshop al eerder waarschuwingen gegeven, omdat er geen leidinggevende in de coffeeshop aanwezig was. De rechtbank in Middelburg verklaarde in september 2008 een eerder beroep van de exploitant van de coffeeshop ongegrond. De man komt tegen de uitspraak van de rechtbank in hoger beroep. Hij is het niet eens met het oordeel van de rechtbank dat de verklaringen die de Fransen op de zitting hebben afgelegd ongeloofwaardig zijn. De rechtbank heeft dat geoordeeld, omdat de Fransen eerder een andere - belastende - verklaring bij de politie hadden afgelegd. Op de zitting zijn zij daar dus op teruggekomen. Verder vindt de man de sluiting van de coffeeshop te streng, omdat de burgemeester ook al de exploitatievergunning en het verlof om alcoholvrije dranken te mogen schenken, had ingetrokken. (zaaknummer 200807739/1)

13.00 uur

Zitting over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Margraten heeft verleend voor een appartementencomplex met zes seniorenwoningen en een auto- en fietsenstalling aan De Hochterhof in Sint Geertruid. Een omwonende komt tegen de bouwvergunning in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De man vindt dat de bouwvergunning in strijd is met het bestemmingsplan, omdat het plan slechts twee bouwlagen toestaat en het appartementencomplex uit drie lagen bestaat. Verder vindt hij het complex te massaal en lelijk. Ook vreest de man dat zijn privacy en zijn woongenot worden aangetast. (zaaknummer 200808116/1)

13.30 uur

Zitting over het besluit van het college van gedeputeerde staten van Zuid-Holland, waarbij het bestemmingsplan 'Aan de Noord' van de gemeente Papendrecht gedeeltelijk is goedgekeurd. Het plan heeft betrekking op de industrieterreinen 'Aan de Noord' en 'Polder het Nieuwland'. Het provinciebestuur heeft goedkeuring onthouden aan het deel van het plan dat betrekking heeft op 'Polder het Nieuwland'. Een projectontwikkelaar beschikt over gronden op dat industrieterrein en is het er niet mee eens dat hij - als gevolg van de onthouding van goedkeuring - deze gronden niet meer kan ontwikkelen. Handelsonderneming De Rivierendriesprong heeft een recyclingbedrijf op het industrieterrein 'Aan de Noord'. Zij is het er niet mee eens dat haar bedrijf daar op grond van het bestemmingsplan niet meer is toegestaan. (zaaknummer 200805179/1)

14.00 uur

Vooraankondiging van de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) die de Afdeling bestuursrechtspraak op woensdag om 10.15 uur openbaar zal maken. Ga naar deze pagina voor een selectie van de meest in het oog springende uitspraken. Of ga naar deze pagina voor een volledig overzicht van de uitspraken.

16.00 uur

Zitting over de vergunning die de minister van LNV op grond van de Natuurbeschermingswet heeft verleend aan de Vereniging Producentenorganisatie van de Nederlandse Mosselcultuur. De vergunning is verleend voor het opvissen van 15,9 miljoen kilo mosselzaad, halfwasmosselen en mosselen in de westelijke Waddenzee. Het mosselzaad en de halfwasmosselen worden vervolgens op kweekpercelen in de Waddenzee uitgezet. De vergunning heeft betrekking op de visserij in het voorjaar van 2009. De Faunabescherming is tegen het opvissen, omdat zij vreest dat er schade ontstaat aan de bodem van de Waddenzee en dat er te weinig voedsel overblijft voor de toppereenden in het gebied. Daarom verzoekt zij de Raad van State de vergunning - in afwachting van de behandeling van het bezwaar door de minister - te schorsen. (zaaknummer 200903317/1)