Ingezonden persbericht


Vijftig autoverzekeringen voor het eerst zonder provisie: vergoeding voor Eend gelijk aan Ferrari

Tilburg, 18 mei 2009 -
Sinds vandaag is het via www.nhp.nl voor het eerst mogelijk om online 50 autoverzekeringen te vergelijken en af te sluiten zonder provisie. De premie van een autoverzekering bestaat normaal voor gemiddeld 20% uit provisie. Door het niet berekenen van deze kosten wordt de premie van autoverzekeringen voor de verzekerde lager. In plaats van provisie wordt door NHP jaarlijks een bedrag van EUR 59,50 in rekening gebracht, ongeacht de hoogte van de premie. De vergoeding voor het verzekeren van een Eend is daarmee voor het eerst net zo hoog als voor een Ferrari.

Mensen die een autoverzekering afsluiten zijn niet op de hoogte van het percentage provisie dat in iedere premiebetaling is verdisconteerd. Autoverzekeringen zijn namelijk uitgezonderd van de transparantieplicht die sinds 1 januari 2009 geldt. Deze wet verplicht verzekeraars en tussenpersonen bij een aantal financiële producten de kosten en provisie inzichtelijk te maken. Verzekeraars en tussenpersonen vermelden de provisiepercentages op autoverzekeringen dan ook niet.

De laatste jaren zijn de prijzen van autoverzekeringen al behoorlijk gedaald, vooral dankzij het online afsluiten. Consumenten zijn makkelijk in staat zelf de premies van de verschillende aanbieders via internet te berekenen. Premies zonder provisie en op basis van een vaste vergoeding zoals nu voor het eerst door NHP worden vergeleken en aangeboden, leiden in veel gevallen tot nog lagere kosten voor een autoverzekering. Dit vergroot de keuzevrijheid van de consument.

Mr. Pieter Lijesen, directeur NHP: 'Het is een vreemde zaak dat autoverzekeringen zijn uitgezonderd van transparantie. Hierdoor is sprake van selectieve transparantie. NHP kan en wil dit niet uitleggen aan haar klanten. Vandaar dat wij bij autoverzekeringen de provisie niet afhankelijk maken van de hoogte van de premie. Iedere verzekering is voor ons namelijk evenveel werk. Daarom kiezen wij voor een vaste en doorzichtige vergoeding van EUR 59,50 per jaar. Bovendien zijn veel klanten hierdoor bij ons goedkoper uit.'

Over NHP
NHP streeft als prijsvergelijker naar maximale transparantie van de kostenstructuur van financieel advies en stelt traditionele verdienmodellen ter discussie. In 2007 bracht NHP als eerste provisievrije hypotheekproducten op de markt in samenwerking met gerenommeerde banken en Europese risicodragers. De eigen NHP overlijdensrisicoverzekering kent een premie die gemiddeld de helft is van bestaande verzekeringen en werd de afgelopen twee jaar als voordeligste getest door de Consumentenbond. NHP heeft op dit moment 25 franchisekantoren verspreid door het hele land. Hoofdkantoor en het eigen callcenter zijn gevestigd in Tilburg (zie ook www.nhp.nl http://www.nhp.nl> ).



Ingezonden persbericht