Gemeente Twenterand


College stelt Voorjaarsnota 2010 vast:
Doel: perspectief bieden en sluitende begroting

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Twenterand heeft de Voorjaarsnota 2010 vastgesteld. Een voorjaarsnota met twee gezichten: enerzijds perspectief voor mensen in een achterstandsituatie. Maar aan de andere kant moet het college ook flink bezuinigen. Geen gemakkelijke opgave volgens burgemeester Koetje: "Maar doordat we vooraf hebben afgesproken dat alles, behalve de OZB en de toeristenbelasting, uit het collegeprogramma 2006 - 2010 bespreekbaar is, zijn we eruit gekomen. Hierbij zijn pijnlijke beslissingen niet uit de weg gegaan, zodat we blijven werken aan de toekomst!"

De Voorjaarsnota 2010 wordt, nadat deze is vastgesteld door de raad, gebruikt om de begroting 2010 op te stellen. De Voorjaarsnota is dus te beschouwen als een agenda.

'Open einde regelingen'
Het college verwacht een tekort voor 2010 van ongeveer 1,9 miljoen euro. Dat bedrag wordt voornamelijk veroorzaakt door tekorten op de zogenaamde 'Open einde regelingen' zoals de Wet maatschappelijke ondersteuning, de Wet Werk en Bijstand en de Regiotaxi. Het tekort kan nog hoger uitvallen als het Rijk bezuinigt op de inkomsten aan de gemeente. Ook andere zaken kunnen het tekort verder omhoog stuwen, zoals het niet doorgaan van de verkoop van aandelen van het energiebedrijf Essent en het verhogen van de pensioenpremies van ambtenaren. "Er zal dus fors bezuinigd moeten worden," aldus wethouder Oordt van Financiën.

Kwetsbare groepen
Sinds het begin van deze collegeperiode (2006) heeft het college de aandacht gevestigd op de kwetsbare groepen in de Twenterandse samenleving. Ondanks de voorgestelde bezuinigingen wordt bij het nieuwe beleid in de Voorjaarsnota 2010 aandacht geschonken aan deze mensen om hen voldoende perspectief voor de toekomst te laten hebben. Dit was één van de uitgangspunten bij de voorbereidingen op de Voorjaarsnota 2010. Hierbij kan gedacht worden aan de Stichting Vrijwillige Thuiszorg, hulpverlening door Algemeen Maatschappelijk Werk (AMW) bij problematiek rond het tijdelijk huisverbod en straathoekwerk. Deze instanties kunnen op blijvende steun van dit college rekenen. Daar tegenover staat dat een aantal van deze mensen via bezuinigingen op andere regelingen, toch wordt getroffen. "We hebben als college erg zware en moeilijke beslissingen moeten nemen," stelt Koetje. "Een voorbeeld daarvan is dat wij ons genoodzaakt zien ook te bezuinigen op beleid dat een aantal mensen uit de meest kwetsbare groepen in onze samenleving raakt en dat doet echt pijn." Eén van de voorstellen is te bezuinigen op de huishoudelijke hulp van de Wet maatschappelijke ondersteuning. Dit is een taakstellende bezuiniging, waarbij het college zich er van bewust is dat het moeilijk wordt deze bezuiniging te realiseren. Ook op leerlingenvervoer wordt bezuinigd. "Wij moeten als college beter in staat zijn dergelijke regelingen financieel te beheersen," aldus Oordt. "Dit is van belang omdat met de uitvoering van dit soort regelingen veel geld gemoeid is."

Alles besproken
Behalve de twee uitgezonderde onderwerpen wordt geen enkel beleidsonderdeel in de bezuinigingsvoorstellen ontzien. Zo doet het college voorstellen om te bezuinigen op de sport en worden jeugdsubsidies geschrapt en ook de eigen gemeentelijke organisatie wordt niet ontzien. Op het onderdeel onderhoud groen en wegen wordt bezuinigd. En ook de gesubsidieerde instellingen ontkomen er helaas niet aan. Het college moet er tevens voor zorgen dat de spreiding van de bezuinigingen evenredig over de diverse beleidsonderwerpen wordt verdeeld. Dat betekent dat bijvoorbeeld recreatie en toerisme, economische zaken en de brandweer het vanaf 2010 met minder geld moeten doen. Het college heeft ook voorstellen tot bezuinigingen naast zich neer gelegd. Hierbij kan gedacht worden aan onderwerpen als cultuur, bibliotheek en de zwembaden.

Toekomst
Ook in de voorstellen tot nieuw beleid heeft het college een aantal zaken geschrapt. Dit is allemaal gebeurd om aan het eind van het jaar een sluitende begroting aan de raad te kunnen presenteren. "Hoewel het lastig is streven we naar een sluitende begroting 2010" aldus wethouder Oordt. Desondanks ziet het college nog voldoende mogelijkheden het collegeprogramma 2006 - 2010 verder uit te voeren en kan gewerkt worden aan de toekomst. "Daar moeten deze maatregelen aan bijdragen," zo besluit burgemeester Koetje.

Openbare hoorzitting
Op 3 juni 2009 organiseert de raad een openbare hoorzitting over de Voorjaarsnota 2010, waarna op 30 juni 2009 de Voorjaarsnota 2010 door de raad wordt behandeld.