Ingezonden persbericht


WAKKER DIER VRAAGT VERBOD 'FOIE GRAS ACHTIGE' DWANGVOEDERING BIJ KALFJES

Rundveespecialisten: sonde-voeding uit tijdsbesparing op honderden melkveebedrijven

Amsterdam, 18 mei 2009; Stichting Wakker Dier heeft vandaag in een brief aan minister Verburg gevraagd de dwangvoedering van pasgeboren kalfjes te verbieden. Alleen voor zieke kalfjes die te zwak zijn om zelf te drinken mag wat Wakker Dier betreft een uitzondering worden gemaakt. Op honderden melkveebedrijven worden regelmatig gezonde kalfjes gedwangvoederd, zo blijkt uit een steekproef van Wakker Dier onder rundveespecialisten. Daarbij krijgen pasgeboren kalveren biest (eerste moedermelk) met een slang (sonde) in de slokdarm gespoten in plaats van flesvoeding of drinken bij de moederkoe. Dwangvoedering gaat grofweg 10 minuten sneller dan flesvoeding. Vooral grote bedrijven met veel koeien nemen de tijd niet om het kalf fatsoenlijk met een speenfles te voeden. Hanneke van Ormondt van Wakker Dier: 'Een slang in de strot van een pasgeboren kalf duwen om 10 minuten tijd te besparen is walgelijk en onethisch. Het veroorzaakt stress en de slokdarm kan beschadigingen en een kalf kan stikken door melk in de longen. In Nederland hebben we terecht commentaar op de Fransen vanwege de foie gras maar dan moeten we de dwangvoedering van kalveren ook zo snel mogelijk verbieden.'

Twintig rundveespecialisten, allen als (rund)veearts verbonden aan dierenartsenpraktijken, spraken zich uit in een steekproef van Wakker Dier. Gemiddeld schatte zij in dat 6% van de melkveebedrijven regelmatig de kalveren dwangvoedert zonder veterinaire noodzaak, vooral de grotere bedrijven. De dwangvoeding lijkt toe te nemen, zo bevestigen diverse rundveespecialisten. Veel rundveeartsen geven aan dat boeren te weinig tijd nemen voor de belangrijke eerste (biest)voeding van een kalf na geboorte. Tweederde van de geënquêteerde rundveedierenartsen adviseert zelf wel eens de dwangvoedering voor bedrijven in tijdnood. Hanneke van Ormondt, van Wakker Dier: 'Dat is de wereld op zijn kop: de veearts is er niet om boeren tijd te leren besparen met dubieuze technieken maar de veearts is opgeleid om de gezondheid en het welzijn van pasgeboren kalfjes te verbeteren.'

De opkomst van de niet medische dwangvoedering gaat hand in hand met de schaalvergroting in de melkveehouderij. Vooral grote bedrijven dwangvoederen uit gemak en tijdsefficiëntie. Een klein deel dwangvoedert alle kalveren structureel, het grootste deel dwangvoedert als het qua tijd beter uitkomt, bijvoorbeeld s'nachts. Op andere bedrijven wordt vooral met een speenemmer gewerkt. Op een klein deel van de bedrijven, voornamelijk biologische, mag het kalf bij de moederkoe drinken.

Wakker Dier wil zo snel mogelijk een verbod op de dwangvoedering als er geen medische noodzaak is. Er kan in het dwangvoederverbod een uitzondering worden gemaakt voor zieke kalveren die zo verzwakt zijn dat ze niet met de speen of bij de moederkoe kunnen drinken. Alleen dan, om veterinaire redenen, is de sondevoeding gerechtvaardigd. De dwangvoedering van kalveren om gemaksredenen lijkt overgewaaid uit Amerika. Naar schatting op een derde tot de helft van de grote bedrijven in de VS worden de kalveren gedwangvoederd.

Citaten van boeren op een boerenforum geven een inkijkje in de beweegreden: "Sonde gaat sneller as klooien met een nat kalf. ", "... als ze niet meer willen zuipen gooi ik de overgebleven hoeveelheid erin met de sonde. Vannacht was het 3 uur en had geen zin om te gaan klooien met de fles daarom volledig met de sonde gedaan.", "Sonde gaat toch veul vlugger as een speenfles. ", "Verders 1e keer bijna altijd met sonde; weet je zeker dat ze de inhoud binnenkrijgen ipv dat ze de helft dr uit kwijlen en de andere helft door ut hok ligt.", "Maar begrijp wel dat op grotere bedrijven de sonde wordt toegepast vanwege arbeid en controle.", "... zoveel mogelijk zelf laten drinken en de rest met de sonde. Dit kan alleen de eerste paar uur na de geboorte zonder het kalf van streek te brengen.”.

Nederlandse boeren in het buitenland op zelfde veeteeltforum: "... duw de tube in de strot van het kalfje en hopla, 4 liter biest meteen na geboorte ...", "....het systeem van de tube in het kalf zen strot douwen werk geweldig ... ga ik echt niet als een summel met een flesje voor het kalf zijn neus staan.", "Al dat gesleep later met die melk is niks voor mij het moet simpel en snel. ", "1e keer standaard sonde. Geen tijd om te mieteren met een nat kalf en die dikke biest. Das leuk als je 30 koetjes melk, niet als er om de dag een kalf ligt.", "Doe ik ook en noem het VVDD heel Vlug heel Veel en Drink or Die.", "Had deze week op een ochtend 4 kalveren tegelijk met 15 minuten was ik klaar. Zie dat maar eens met een speen fles 16 liter in een kwartier er in te krijgen." en "Ik heb ook zooo weinig geduld he om een kalf te leren drinken!..... als ik alleen ben en der kalft een koe dan wordt het meestal de sonde!”


- einde persbericht -