Ingezonden persbericht


Genomineerden bekend voor ICT~Office Innovatie Award 2009

Vandaag maakt ICT~Office de genomineerden bekend voor de ICT~Office Innovatie Award 2009. Het zijn Ctac Powerhouse, Remmert Stipdonk van Logica en het Universitair Medisch Centrum Utrecht. De award wordt uitgereikt aan de persoon of organisatie die een strategische leidende rol heeft gespeeld in een innovatief ICT-trajecten en daarmee een spraakmakende voorbeeldfunctie heeft vervuld bij de versnelling van ICT-innovaties in het afgelopen jaar (2008). De winnaar wordt bekend gemaakt tijdens de uitreiking van de Nationale ICT Awards op 27 mei 2009 in Den Haag.

Met de prijs wil ICT~Office personen of organisaties belonen die versnelling van ICT-innovaties realiseren door bijvoorbeeld het aanpakken van ketenvraagstukken, het formuleren van een visie op de mogelijkheden van ICT in innovaties of het opzetten van partnerships met ICT-bedrijven. De inzendingen werden beoordeeld op innovatiekracht, visie, toegevoegde waarde voor het ICT-bedrijfsleven, samenwerking met partners en bijdrage aan de zichtbaarheid van ICT in innovaties.

Genomineerden
De jury, onder voorzitterschap van Henk Broeders (voorzitter ICT~Office), koos uit ruim tien inzendingen drie genomineerden:

Ctac Powerhouse: Binnenstadservice
De problemen van distributie in de binnensteden zijn bekend: beperkte bereikbaarheid, toegenomen verkeersdruk en slechte luchtkwaliteit. Niet aantrekkelijk voor het winkelend publiek en ongunstig voor de winkeliers. Ctac heeft een applicatie ontwikkeld voor de distributie van goederen vanuit een centraal verzamelpunt buiten de stad, naar de ontvangers in de binnenstad per 'schone' (op aardgas of electrisch aangedreven) vrachtwagen op per speciale transportfiets. Het succes wordt mede bepaald door het businessmodel, waarbij het succes van de ICT-leverancier mede bepalend is voor het succes van de gebruiker en vice versa. De belangstelling voor deze maatschappelijk verantwoorde oplossing is groot. Nijmegen telt binnenkort honderd aangesloten winkeliers en Den Bosch ging in januari van start. Daarnaast zijn er vergevorderde gesprekken met negentien geïnteresseerde grote gemeentes.

Remmert Stipdonk van Logica: Online Collaboration Platform Stipdonk is in 2008 binnen het Working Tomorrow-initiatief van Logica aan de slag gegaan met zijn afstudeeropdracht over Online Collaboration. Hij onderzocht de mogelijkheden om ICT in te zetten om mensen van over de hele wereld te laten participeren in een ontwerp van een nieuw product (crowd sourcing). Al snel bleek de Stichting Natuur & Milieu geïnteresseerd te zijn hiermee te werken voor de 'Auto van de Toekomst'. Na zijn afstuderen is Stipdonk in dienst getreden bij Logica en realiseerde hij het Online Collaboration Platform (OCP). Op de AutoRAI 2009 is het OCP geïntroduceerd en het wordt momenteel gebruikt voor het ontwerp van de duurzame auto van de toekomst. Diverse organisaties hebben interesse in OCP vanwege de mogelijkheden die het biedt om laagdrempelig vele belanghebbenden te betrekken bij actuele vraagstukken en ontwerpen.

Universitair Medisch Centrum Utrecht: Patiëntgeoriënteerde Zorg Informatie Omgeving (PAZIO) PAZIO is een gezondheidsportaal dat bestaande e-health diensten integreert in één omgeving. Voor alle toepassingen in PAZIO geldt dat de gebruikers, zorgconsumenten en zorgverleners hun gegevens slechts eenmalig hoeven in te voeren. Ook regelt PAZIO de aansluiting met de informatiesystemen van de zorginstellingen. Zorgconsumenten krijgen toegang tot PAZIO via de site van hun zorgverlener, die met de zorgconsument bepaalt welke functionaliteit beschikbaar komt. PAZIO is een initiatief van het Universitair Medisch Centrum Utrecht (voorzitter van het consortium), Imtech, VitalHealth Software, Mediportaal, VitaValley en het Leidsche Rijn Julius Gezondheidscentrum. PAZIO wordt gesteund door de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie, zorgverzekeraar AGIS en diverse gemeentes en provincies.

Nationale ICT Awards
De ICT~Office Innovatie Award maakt deel uit van de Nationale ICT Awards die op 27 mei 2009 worden uitgereikt in de Nieuwe Kerk in Den Haag. Kijk voor meer informatie op de website van de Nationale ICT Awards.

Over ICT~Office
ICT~Office is de branchevereniging van de IT-, Telecom-, Internet- en Officebedrijven in Nederland. Zij behartigt de belangen van de aangesloten organisaties richting politiek en overheid. Met een achterban die ¤ 30 miljard omzet en meer dan 250.000 medewerkers telt, is ICT~Office dé belangenbehartiger van de Nederlandse ICT- en Officesector. Zie www.ictoffice.nl

----------
Noot voor de redactie (