Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Atradius lanceert Incassobarometer

Aantal bedrijfsincasso's stijgt in Nederland met 50 procent

Amsterdam, 18 mei 2009 ­ In het eerste kwartaal van 2009 was het aantal incassozaken in Nederland ongekend hoog. Ten opzichte van het eerste kwartaal in 2008 vond een stijging plaats van meer dan 50 procent. Dit blijkt uit de eerste Incassobarometer van Atradius, één van 's werelds grootste aanbieders van kredietverzekeringen en incassodiensten. Deze barometer brengt het aantal incassozaken tussen bedrijven in beeld en wordt ieder kwartaal door Atradius uitgegeven.

Het aantal incassozaken dat Nederlandse bedrijven aanhangig maken is in het eerste kwartaal van 2009 met 51 procent gestegen ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2008. Ten opzichte van het eerste kwartaal in 2007 was dit zelfs 244 procent. Van alle incassozaken komt 73 procent uit eigen land, 11 procent bestaat uit incasso's met Duitse ondernemingen, Belgische en Britse ondernemingen volgen met elk 6 procent en vier procent van de incassozaken is met Italiaanse bedrijven.

Atradius Collections, onderdeel van Atradius Groep, denkt dat de stijging van het aantal incasso's is ingegeven door de angst op wanbetaling. "Debiteuren rekken de betalingstermijn steeds langer op om zo de eigen cashflow te verbeteren. Zij moeten zelf ook vaak langer wachten op hun geld en proberen het gemis aan liquide middelen op deze manier te compenseren. We zien ook dat ondernemers hun openstaande facturen steeds sneller ter incasso indienen. Ondernemers zijn bang voor faillissementen bij afnemers en door openstaande facturen sneller ter incasso in te dienen, beperkt men het ondernemersrisico. Bovendien is het percentage incasso's dat succesvol wordt afgerond hoger naarmate de factuur minder oud is. De verwachting is dat het aantal incasso's de komende maanden nog blijft toenemen. In deze onzekere markt, blijft de behoefte aan externe ondersteuning voor het incasseren van vorderingen die te lang openstaan" stelt Raymond van der Loos, directeur van Atradius Collections.

Sterke stijging incasso's in de autobranche
Uit de Atradius Incassobarometer blijkt dat in een aantal industrieën in het eerste kwartaal van 2009 het aantal incasso's fors is toegenomen in vergelijking met het eerste kwartaal van 2008. De top 5 is als volgt; op de eerste plaats staan de bedrijven in de autobranche met 65 procent toename van het aantal incassozaken, gevolgd door de metaalindustrie met 56 procent groei en landbouw met 48 procent. Ver daaronder laat de chemische industrie een toename zien van 17 procent en sluit de bouwindustrie de top 5 af met 15 procent groei. Overigens betekent dat niet altijd dat ook het totaalbedrag aan incasso's toeneemt, zo blijkt uit de Incassobarometer.


· In de chemische industrie is in het eerste kwartaal van 2009 het aantal ingediende incassozaken met slechts 17 procent gestegen, maar dit gaat wel gepaard met meer dan een verdubbeling (101%) van het incassobedrag. "Dat heeft waarschijnlijk te maken met




de scherpe stijging van de olieprijs in het laatste kwartaal van 2008, waardoor ondernemingen nu betalingsproblemen ondervinden", aldus Raymond van der Loos
· Bedrijven in de Nederlandse autobranche laten bijna een verdubbeling (85%) zien van het totaalbedrag dat aan incasso's uitstaat en een stijging van 65% in het aantal incasso's.

· In de metaalindustrie, die erg afhankelijk is van andere industrieën zoals de autobranche, is dit eerste kwartaal ook bijna een verdubbeling (90%) van het incassobedrag waarneembaar en een stijging van het aantal incasso's met 55 procent.
· De bouw laat al sinds het tweede kwartaal van 2008 een flinke stijging van het aantal incasso's zien. In het eerste kwartaal van 2009 stijgt het aantal incasso's in vergelijking met dezelfde periode in 2008 met 15 procent. Maar het totaalbedrag aan vorderingen neemt af tot 82 procent, wat betekent dat de gemiddelde vordering zeer fors in hoogte is afgenomen. "We kunnen dan ook concluderen dat, op basis van onze Incassobarometer, vooral de kleinere bouwbedrijven te lijden hebben onder de gevolgen van de recessie", aldus van der Loos.

· In de food en retail is een daling van de totale incassolast te zien (respectievelijk met 13 en 65%), maar die daling correspondeert niet met het aantal ingediende zaken dat respectievelijk stijgt met 10 procent en daalt met slechts 11 procent. Hieruit kunnen we opmaken dat steeds meer bedrijven in de food en retail problemen ondervinden bij het incasseren van kleinere vorderingen.

· In de zakelijke dienstverlening, inclusief de kleinere financiële bedrijven (maar zonder de banksector) laat een stijging van 20 procent van het geclaimde bedrag zien met een lichte daling van het aantal claims (-4%).

Over Atradius
Atradius is een vooraanstaande kredietverzekeraar met premie-inkomsten van 1,8 miljard euro per jaar en een mondiaal marktaandeel van 31 procent. Het bedrijf verzekert handel tegen het risico van wanbetaling en biedt tal van producten, variërend van kredietverzekeringen tot incasso. Met 3.900 medewerkers en 160 kantoren in 42 landen, heeft Atradius toegang tot kredietinformatie van meer dan 52 miljoen ondernemingen op basis waarvan 22.000 kredietlimietbeslissingen per dag genomen worden.


- EINDE PERSBERICHT -

Noot aan de redactie (