Economisch dieptepunt

Amsterdam, 18 mei 2009

De economie zal dit jaar met 4,6% krimpen, maar het ergste van de recessie is achter de rug. Wel zal de werkloosheid oplopen naar 9% in 2010. Voor schoolverlaters wordt doorstuderen een aantrekkelijker optie.

Vandaag was er slecht nieuws over de economie. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maakte bekend dat de economie in het eerste kwartaal van dit jaar met maar liefst 2,8% is gekrompen ten opzichte van het vierde kwartaal van 2008. Hoewel de verwachtingen al niet hooggespannen waren, is dit duidelijk slechter dan verwacht. Zelfs als de economische productie in de komende kwartalen gelijk blijft, komt er voor heel 2009 een krimp van 3,9% uit de bus. Zo'n stabilisatie is echter onwaarschijnlijk. Het ING Economisch Bureau rekent ook voor de rest van het jaar op negatieve kwartalen, waardoor de economische groei dit jaar zal uitkomen op -4,6%.

Het dieptepunt voorbij

De economie verkeert in recessie, maar het dieptepunt ligt nu achter ons. De krimp die is begonnen in het tweede kwartaal van 2008 zal volgens het ING Economisch Bureau - verspreid over acht kwartalen - in totaal zo'n 6% bedragen. Daarvan is inmiddels driekwart achter de rug. Vooral het tweede en derde kwartaal van 2009 zullen nog een duidelijke krimp laten zien, daarna komt de economie in rustiger vaarwater. Voor 2010 rekenen wij op een economisch groei van -0,2%.

Minder personeel gevraagd

De economische situatie laat zijn sporen na op de arbeidsmarkt. Het aantal vacatures neemt in rap tempo af en de werkloosheid loopt op. De economische groei heeft weliswaar zijn dieptepunt gehad, maar voor de arbeidsmarkt moet de dip nog komen. Bedraagt de werkloosheid op dit moment ruim 4%, voor het hele jaar verwacht het ING Economisch Bureau een gemiddelde van 5,5% en voor volgend jaar 9%. Maar het is scheef verdeeld. De meeste werkenden zullen gewoon hun baan behouden, maar zij die werkloos worden, zullen moeilijker een nieuwe baan vinden. Dat geldt ook voor de schoolverlaters deze zomer. Doorstuderen kan een alternatief zijn voor werk. De afnemende baankansen zullen een vervolgopleiding voor veel schoolverlaters aantrekkelijker maken.

© 2009 ING Economisch Bureau