Ingezonden persbericht


Persbericht

Den Haag, 14 Mei 2009

Talibanisatie: Stemmen van Vrouwen uit Afghanistan en Pakistan


Tijd voor een eerlijke verdeling van ontwikkelingshulp voor vrouwen!

Nederlandse bewustmakingsactiviteiten met:
Vertegenwoordigers van vrouwenbewegingen uit Afghanistan en Pakistan Mariette Hamer and Chantal Gill'ard, Tweede Kamerleden, PvdA Emine Bozkurt (PvdA), Europarlementariƫr en voorzitter PvdA kerngroep Multi Etnisch Vrouwen netwerk (MEV). Sabra Bano, Directrice van Gender Concerns International Expert Meeting in het Nederlandse Parlement, 18 mei 2009 Publiek Debat op de Haagse Hogeschool, 18 mei 2009 Vergaderingen met gemeentelijke vertegenwoordigers en politici in Rotterdam en Amsterdam

Met betrekking tot het hedendaagse klimaat van politieke verandering, zoals aangemoedigd door het nieuwe Obama beleid van de V.S. en gecomplementeerd door de conclusies van de recente internationale Conferentie over Afghanistan die is gehouden in Den Haag, steunen de PvdA en Gender Concerns International samen de betrokkenheid van vrouwen op het gebied van vrede en veiligheid. Verder zijn de PvdA en Gender Concerns International ervan overtuigd dat het belang van vrouwen als wezenlijk deel moet worden blijven beschouwd van de 'allesomvattende strategie' besproken tijdens de internationale conferentie.

Met referentie tot de toenemende Talibanisatie van Pakistan, de Tokyo Donor Conferentie van de laatste maand en het recentelijke overleg in Washington dat de basis vormde voor een intensief dialoog tussen President Obama van de V.S., President Karzai van Afghanistan en President Zardari van Pakistan, zijn wij van mening dat het nu tijd is om de stemmen van vrouwen uit de regio te steunen. Het is binnen deze context dat Gender Concerns International en de Partij van de Arbeid (PvdA) diverse bewustmakingsactiviteiten organiseren in Nederland. Wij ontvangen een vertegenwoordiger van de Pakistaanse vrouwenbeweging en een vertegenwoordiger van de Afghaanse vrouwenbeweging om deel te nemen aan deze activiteiten. De evenementen die zullen plaatsvinden zijn:

1. Een besloten expert meeting met zowel gender experts vanuit de regio Afghanistan en Pakistan, als verscheidene Nederlandse politici. Dit overleg zal plaatvinden op 18 mei in het Nederlandse Parlement.
2. Een publiek debat op de Haagse Hogeschool over "Jongeren, Europese Verkiezingen en Internationale Ontwikkelingssamenwerking". Aanwezig zullen zijn mevrouw Emine Bozkurt en andere Nederlandse kandidaten voor de Europese verkiezingen, studenten van de Haagse Hogeschool en vertegenwoordigers van de Nederlandse samenleving.
3. Discussiebijeenkomst bij de Gemeentes Rotterdam en Amsterdam over de rol van gemeenten in conflictpreventie en beheersing op 19 mei.




Ingezonden persbericht