Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Nieuwe cursus: De Smaak van de Italiaanse Cinema

Utrecht, vrijdag 24 april 2009 - Altijd al een filmcursus willen doen en oook nog gecharmeerd van Italië? Op 18 mei start een nieuwe filmcursus in het Louis Hartlooper Complex. De Italiaanse opera, de Italiaanse schilderkunst, de Italiaanse keuken: begrippen die direct allerlei associaties, geluiden, geuren en kleuren oproepen. Weelde, warmte, diepte en diepgang, frivoliteit en fijnzinnigheid, drama en drukte - om zomaar wat te noemen. Maar wat is dan de smaak vvan de Italiaanse Cinema? Die vraag staat centraal in een nieuwe, avontuurlijke cursus in zes delen.

Filmwetenschapper Kevin Toma neemt met de cursisten een diepe duik in de bonte, tegenstrijdige, overvolle en eigenzinnige wereld van Italiaanse meesters als Visconti, Fellini, Bertolucci en Antonioni, terwijl ook talrijke hedendaagse en minder bekende talenten aan bod zullen komen. Daarnaast zoekt hij de marge van de Italiaanse filmindustrie op: van spaghettiwestern tot raviolihorror, van circus tot 'giallo', van neorealisme tot filmopera, van plattelandsdrama tot metropoolvervreemding en van maffia tot madonna. Het is de ontzagwekkende rijkdom van de Italiaanse Cinema die in deze cursus de hoofdrol speelt. Een droge geschiedenisles zal het dan ook niet worden; voorop staat steeds het specifieke plezier dat de Italiaanse film ons nu al meer dan honderd jaar bezorgt.

Kevin Toma (1974) studeerde Film en Opvoeringskunsten aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. Ervaren filmrecensent (onder meer voor de Volkskrant, Filmkrant en een wekelijkse klassiekerscolumn voor dagblad de Gelderlander) en geeft regelmatig cursussen en lezingen over veelzijdige cinefiele onderwerpen.

De Smaak van de Italiaanse Cinema, o.l.v. Kevin Toma Maandag 18, 25 mei, 1, 8, 15, 22 juni, 19:30 - 22:30 uurr Prijs: ¤ 160 / ¤ 125 (CJP JP OV 65+) / ¤ 80 (U-pas)

EINDE PERSBERICHT

Beeldmateriaal: Film still van Il Gattopardo (1963) - rechtenvvrij te gebruiken

Contactgegevens:

Anke Nicolai
Publiciteit & Evenementen
T: 030 2320452

Louis Hartlooper Complex
Tolsteegbrug 1
3511 ZN Utrecht
www.hartlooper.nl