Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

MINISTER PLASTERK ONDERGAAT 'PSYCHOLOGISCHE TEST' BIJ STRIPPSYCHIATER SIGMUND

Onderwijs, Cultuur & Wetenschap-minister opent 18 mei tentoonstelling in Stripmuseum

Groningen, vrijdag 8 mei 2009 - Minister Plasterk gaat op consult bij de eenogige psychiater Sigmund. Dat gebeurt tijdens de opening van de expositie 'Nederland volgens Sigmund' op maandag 18 mei in Het Nederlands Stripmuseum Groningen. De minster van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap wordt in de speciaal voor de Sigmund-expositie ontwikkelde therapiemachine ondervraagd door de psychiater die al vijftien jaar in de Volkskrant verschijnt. Of de minister de 'testresultaten' met de aanwezige gasten en media wil delen, blijft nog even een vraag. Maar, dat psychiater Sigmund het niet zo nauw neemt met het beroepsgeheim is algemeen bekend.

De heer R.H.A. Plasterk, minister van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap, neemt op maandag 18 mei omstreeks 14.30 uur de opening van de expositie 'Nederland volgens Sigmund - de stand van onze mores en sores' voor zijn rekening. Hiervoor ondergaat de minister een psychologische test in de behandelkamer van Sigmund, ontwikkeld door Peter de Wit, Frans Le Roux en John Croezen. Deze kamer maakt deel uit van de expositie die wordt gepresenteerd rondom verschillende thema's zoals relaties, gezin, nieuwe Nederlanders, therapie, geluk, vrije tijd, geld, werk, gezondheid en maatschappij. Aan de nieuwe expositie - die tot en met 27 september in Het Nederlands Stripmuseum Groningen is te zien - is ook een journalistiek component toegevoegd met meningen en feiten, geschreven door journaliste Jorien de Lege van de Volkskrant. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door hoofdsponsor Achmea. Tegelijk met de opening van de expositie, gaat ook de speciale tentoonstellingswebsite www.nederlandvolgenssigmund.nl online.

Peter de Wit
Al vijftien jaar verzorgt schrijver en tekenaar Peter de Wit (1958) de dagelijkse strip Sigmund in de Volkskrant. Daarnaast werkt De Wit mee aan S1ngle, een strip die in dertien regionale dagbladen in Nederland en België wordt gepubliceerd en inmiddels ook is vertaald naar de succesvolle NET5-serie.