Gemeente Weert

8 mei 2009

'Geen tunnel, geen trein'

EUROPEES DEBAT OVER DE IJZEREN RIJN

Onder het motto 'Geen tunnel, geen trein' organiseert de gemeente Weert op maandag 18 mei voorafgaande aan de Europese Verkiezingen een politiek debat over de IJzeren Rijn. De kandidaten voor het Europees Parlement van CDA, PvdA, VVD, SP, D'66, GroenLinks en PVV doen hieraan mee. Behalve deze officiële delegatie zijn burgers, verenigingen, omwonenden van het traject en andere geïnteresseerden van harte welkom om mee te discussiëren. Het debat vindt plaats in het Regionaal Instituut Cultuur- en Kunsteducatie (RICK) aan de Beekstraat 27 in Weert.

In de plannen van Europa staat vast dat reactivering van de IJzeren Rijn nodig is voor goederenvervoer over het spoor tussen Antwerpen en Duisburg. De IJzeren Rijn loopt echter dwars door dorpen en steden in Nederland, België en Duitsland. De spoorlijn zorgt bij intensief gebruik door goederenvervoer voor veel overlast, waardoor de leefbaarheid, veiligheid en bereikbaarheid in Zuid-Oost Brabant en Midden-Limburg ernstig wordt aangetast. Het Europees Parlement kan kaders eisen, voorwaarden stellen en middelen ter beschikking stellen voor een verantwoorde en ook toekomstvaste inpassing in woongebieden. Dat is dus de inzet van het debat: kan Weert rekenen op de steun van Europa of juist niet? En wat is het standpunt van de kandidaat Europarlementariërs en hun partij?

Tunnel is een vereiste
De IJzeren Rijn is de historische spoorwegverbinding tussen Antwerpen en Duitsland. België wil deze weer in gebruik nemen als internationale goederenspoorlijn. Volgens het scheidingsverdrag tussen Nederland en België uit 1839 heeft België recht op een verbinding met Duitsland over Nederlands grondgebied. België beroept zich op dit verdrag bij het streven naar reactivering van de IJzeren Rijn. De gemeente Weert maakt zich grote zorgen aangezien de IJzeren Rijn dwars door Weert loopt. Het plan om de IJzeren Rijn via een tunnel door Weert te leiden, is een structurele en toekomstvaste oplossing. Andere voorbeelden in het land illustreren het gerechtvaardigde verlangen van Weert naar ondertunneling om de leefbaarheid, veiligheid en bereikbaarheid te waarborgen. Een voorbeeld daarvan is de ondertunnelde Betuwelijn ter hoogte van Zevenaar. De insteek van het debat is dan ook 'Geen tunnel, geen trein'.

Debat
Het debat heeft als titel: 'IJzeren Rijn, van Europese ambitie tot stedelijke inpassing'. Iedereen mag deelnemen aan het debat waarbij aan de hand van stellingen gediscussieerd zal worden. Behalve de Europese kandidaten is uiteraard ook het gemeentebestuur van Weert aanwezig. Het debat op maandag 18 mei bij het RICK (Beekstraat 27) duurt van 20.00 - 22.00 uur. Na afloop wordt een samenvatting van het debat geplaatst op de website: www.wakkervandeijzerenrijn.nl.

Liset Spreuwenberg
Voorlichting, Gemeente Weert

-------------
(t) 0495 575 301 / 06- 46363498
(w) www.weert.nl
Postadres: Postbus 950, 6000 AZ Weert
Bezoekadres: Beekstraat 54, Weert, kamer 302