Dexia Bank


hernieuwbare energie en efficiënt energiegebruik in België en Luxemburg

EIB Dexia Renewable Energy: Eerste EIB-lening voor hernieuwbare energie en efficiënt energiegebruik in België en Luxemburg

18/05/2009

De Europese Investeringsbank (EIB) kent Dexia Bank een lening van 150 miljoen euro toe die bestemd is om investeringen in hernieuwbare energie en efficiënt energiegebruik te financieren in België en het Groothertogdom Luxemburg.

De overeenkomst werd op 18 mei ondertekend door de heren Philippe Maystadt, voorzitter van de EIB, en Jean-Luc Dehaene, voorzitter van Dexia, en moet de ontwikkeling van hernieuwbare energie en efficiënt energiegebruik ondersteunen. Het is de eerste financiering van de EIB van dit type in België.

Het programma `BEI Dexia Renewable Energy' richt zich zowel tot bedrijven als tot overheidsinstellingen en spelers uit de non-profitsector. Het is bedoeld voor kleine en middelgrote projecten op het gebied van zonne-energie, windenergie, biomassa (met uitzondering van biobrandstoffen), warmtekrachtkoppeling en maatregelen om het energiegebruik van met name overheidsgebouwen te optimaliseren.

Projecten moeten ingediend worden bij Dexia Bank België. Geselecteerde projecten krijgen een financiering van hoogstens 50 % via een kredietlijn van 150 miljoen EUR van de EIB. Het saldo neemt Dexia Bank voor zijn rekening. De eindbegunstigden worden op de hoogte gebracht van de verbintenis en de modaliteiten met betrekking tot de tussenkomst van de EIB, evenals van de verbeterde financiële voorwaarden die het aanbiedt.

Bij de ondertekening legde Dexia-voorzitter Jean-Luc Dehaene volgende verklaring af: "Deze kaderlening van de EIB zal Dexia Bank in staat stellen de inspanningen van zowel de overheden als de bedrijven en spelers uit de non-profitsector te steunen door tegen concurrerende voorwaarden kredieten te verstrekken waarmee ze hun investeringen op het vlak van groene energie en doeltreffend energiegebruik kunnen financieren. Dankzij dit partnership kunnen we via Dexia Bank en Dexia Lease in de komende maanden en jaren niet minder dan 300 miljoen euro vrijmaken voor dergelijke investeringen in België en in Luxemburg. Het benadrukt dat hernieuwbare energie centraal staat in de strategie van Dexia, een sleutelsector die we niet alleen met klassieke financieringen maar ook door leasingactiviteiten, projectfinanciering en publiek-private partnerships ondersteunen."

Philippe Maystadt, die meermaals heeft gewezen op de intentie van de EIB om de ontwikkeling van hernieuwbare energie en veelbelovende projecten inzake doordacht energiegebruik in België een duwtje in de rug te geven, toonde zich erg blij met het akkoord: "De EIB heeft al in tien andere landen van de Europese Unie dergelijke transacties afgesloten. Nu kan het zijn financieringscapaciteit en ervaring ook ten dienste stellen van projectontwikkelaars in België en Luxemburg". De voorzitter van de EIB was ook verheugd over "de jarenlange relaties van de Europese Unie met de groep Dexia en over de beleidsintenties en knowhow van Dexia Bank op het gebied van zonne-en windenergie. Een samenwerking die nu vaste vorm krijgt in deze kaderlening en de investeringen van bedrijven en overheidsinstellingen op dat vlak zal vergemakkelijken". Hij voegde er nog aan toe dat "de EIB in de hele EU een substantiële bijdrage levert aan de herstelplannen van de verschillende economieën en we zijn ervan overtuigd dat herstel en groei enkel mogelijk zijn via R&D, investeringssteun en de realisatie van innoverende en duurzame projecten in verschillende strategische sectoren, ook in de energiesector en in de strijd tegen klimaatverandering".

Nota voor de uitgevers

De EIB

De Europese Investeringsbank is een instelling voor langetermijnfinanciering van de Europese Unie die bij het Verdrag van Rome in 1958 werd opgericht. De opdracht van de EIB bestaat erin via zijn activiteiten de ontwikkeling van het beleid van de EU te ondersteunen. Daartoe leent het op de kapitaalmarkt geld dat het aanwendt om tegen betere voorwaarden projecten te financieren die in de lijn liggen van de Europese strategie. In 2008 kende de EIB 51,5 miljard euro steun toe aan projecten in de hele Europese Unie, waarvan circa 1,5 miljard naar projecten in België ging.

De financieringen van de EIB dragen hoofdzakelijk bij tot de sociale en economische cohesie, de bescherming van het milieu, research en innovatie, steun aan kmo's, ontwikkeling van trans-Europese transport- en energienetten en het promoten van duurzame, betaalbare en veilige energiebronnen. Dat laatste punt is een prioriteit waaraan het in 2008 10,2 miljard euro spendeerde, waarvan 2,2 miljard euro voor projecten inzake hernieuwbare energie bestemd was. Een verdrievoudiging in de voorbije twee jaar. In 2009 tot vandaag heeft de raad van bestuur van de EIB al meer dan 5 miljard voor energieleningen goedgekeurd.

DEXIA BANK

Dexia is een Europese bank die op 31 maart 2009 ongeveer 36 760 medewerkers telde. Op dezelfde datum kwam het eigen vermogen van Dexia uit op 17,7 miljard euro. De groep is actief in de openbare sector waar het totaaloplossingen aanbiedt en op het vlak van commercial & retail banking in Europa (voornamelijk in België, Luxemburg en Turkije). De belangrijkste activiteiten behelzen retail banking, commercial banking en private banking, alsook verzekeringen, vermogensbeheer en dienstverlening aan beleggers.

Perscontacten:


* EIB: Sabine Parisse, tel. : +352 43798 3340, GSM : +352 621 459 159; e-mail: s.parisse@eib.org

* Dexia : Ulrike Pommee, tel. : +32 2 213 50 81, e-mail: ulrike.pommee@dexia.com