Socialistische Partij


"Oost-Europese homo-emancipatie van onderop"

18-05-2009 * De SP-solidariteitsmanifestatie zaterdag in Amsterdam ter ondersteuning van de Gay Pride in Riga was een groot succes. De optocht in Letland verliep geweldloos, volgens de Letse homo-organisaties mede door de aandacht vanuit Nederland. SP-lijsttrekker in Europa Dennis de Jong riep - in het Russisch - de Russische regering op om ook in Rusland een einde te maken aan discriminatie van homo's.
De Jong opende de avond. Volgens hem kun je alleen van onderop een mentaliteitsverandering tot stand te brengen: "Wetten en regels zijn belangrijk, maar niet voldoende om discriminatie echt tegen te gaan. Wat in de hoofden van mensen zit, krijg je niet snel veranderd door wetten alleen. Contact van mens tot mens, daar gaat het uiteindelijk om." En dat was precies wat de vertegenwoordigers van de grote Amsterdamse politieke partijen - behalve CDA en ChristenUnie - met elkaar afspraken. Zij tekenden een verklaring pdf-document, om dit documenten te lezen heeft u mogelijk extra software nodig. Klik voor meer uitleg. waarin ze beloofden dat Amsterdam nauw gaat samenwerken met Riga ter ondersteuning van de homobeweging daar. Ook wordt hiervoor geld beschikbaar gemaakt.

Sabine Zweers van Amnesty vanuit Riga

Tijdens de manifestatie was er een live-verbinding met Riga (Letland). Medewerkers van Amnesty International interviewden homorechten-activisten in Riga. Deze gaven aan dat de steun uit Amsterdam erg belangrijk voor hen was; door de buitenlandse aandacht voelden zij zich meer beschermd. In tegenstelling tot eerdere jaren was er geen geweld tegen deelnemers aan de Gay Pride.

Luister hier naar het lied 'Let's be gay' van Dolly Bellefleur. Zij schreef dit lied speciaal voor deze gelegenheid en kon dankzij de live-verbinding ook de deelnemers in Riga toezingen.