Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Museaal Amersfoort weer op de kaart
maandag 18 mei 2009

Amersfoort in C, de stichting waar Museum Flehite, Mondriaanhuis, Armando Museum en Kunsthal KAdE deel van uitmaken, is verheugd dat de stad Amersfoort in museaal opzicht weer op de kaart staat. Afgelopen vrijdag werd het geheel verbouwde Museum Flehite heropend na een sluiting van iets meer dan twee jaar. Het Mondriaanhuis heropende zaterdag na een verbouwing van enkele maanden. In het Armando Museum Bureau opende dezelfde dag een expositie over Armando en de nul-periode. Kunsthal KAdE opende twee weken geleden met de verbluffende tentoonstelling Wonderland. Het afgelopen weekend trokken ruim tweeduizend mensen naar Amersfoort om een bezoek te brengen aan een van de musea of KAdE.

Het was een feest om na een paar magere jaren te zien hoe het weer bruiste van de mensen en activiteiten in de Amersfoortse musea. Afgelopen vrijdag bezochten een paar honderd vrienden, weldoeners en kunstenaars de heropening van Museum Flehite. Het museum is voorzien van een modern, transparant interieur en een monumentaal terras. Het afgelopen zaterdag geopende tentoonstellingsproject Zonen en Dochters van Amersfoort, te zien in Armando Museum Bureau, Mondriaanhuis en Museum Flehite, trok een kleine 700 mensen naar de opening. De opening begon in Armando Museum Bureau aan het plein Zonnehof. Vandaaruit liepen bezoekers achter de Stille Fanfare naar Museum Flehite en eindigden in het Mondriaanhuis.

Mondriaanhuis sluit rij (her)openingen af
Het Mondriaanhuis is na een verbouwing van een paar maanden vanaf afgelopen zaterdag weer open voor publiek. Met de heropening van het Mondriaanhuis zijn alle Amersfoortse musea weer open en biedt Amersfoort aan dagjesmensen, toeristen en Amersfoorters weer een breed museaal aanbod. Het Mondriaanhuis is nu beter geklimatiseerd, de expositieruimte is uitgebreid en het museum is beter bereikbaar dankzij een voor- en achteringang. In het Mondriaanhuis zaal één: de Schatkamer, ingericht met het werk van Piet Mondriaan zelf. De tentoonstelling Piet Mondriaan rond 1909, pril modern experiment in omgeving Amsterdam laat een selectie van acht werken zien uit de periode waarin Mondriaan vaak te vinden was langs de oevers van de Amstel en het Gein. Hij werkte zijn schetsen uit tot schilderijen waarin het water, bomen, boerderijen en Hollandse luchten de hoofdrol spelen. Bijzonder is een ontroerend portret van Arda Bongers, een leerlinge van Mondriaan.

CultuurLint Amersfoort
Om beter inzichtelijk te maken wat Amersfoort op cultureel vlak te bieden heeft, ontwikkelde Amersfoort in C het CultuurLint. Het CultuurLint is een denkbeeldige as, dwars door de historische binnenstad van Amersfoort. Aan het lint liggen de drie musea en Kunsthal KAdE en een aantal andere culturele instellingen en bijzondere winkels. De CultuurLintKaart loodst bezoekers gemakkelijk door de binnenstad van de ene naar de andere aangesloten instelling. Middels de website www.cultuurlintamersfoort.nl kunnen bezoekers gemakkelijk vinden welke tentoonstellingen er in Amersfoort te zien zijn en waar zij terecht kunnen voor een lunch, drankje, bijzondere souvenir of theatervoorstelling.

Vijf tentoonstellingen
De komende maanden zijn in Amersfoort vijf exposities te zien: Wonderland, through the looking glass in Kunsthal KAdE, Zonen & Dochters van Amersfoort in Museum Flehite, Mondriaanhuis en Armando Museum Bureau, De glans van het alledaagse, Armando in de jaren zestig in het Armando Museum Bureau, Piet Mondriaan rond 1909 in het Mondriaanhuis en Marie Henri Mackenzie (1887-1961) - van grachtenpand tot muurhuis in Museum Flehite. Een passepartout kaart voor de drie musea en Kunsthal KAdE kost ¤ 12,50, een combinatieticket Zonen en Dochters ¤ 9,-. Jongeren tot 18 jaar hebben gratis entree. Museumkaart geldig voor Museum Flehite, Mondriaanhuis en Armando Museum Bureau.

////// einde bericht //////

Tentoonstellingsagenda

Museum Flehite, t/m 13 september:
Marie Henri Mackenzie (1878-1961) - van grachtenpand tot muurhuis Zonen en Dochters van Amersfoort
Mondriaanhuis, t/m 13 september:
Zonen en dochters van Amersfoort
Piet Mondriaan rond 1909 - pril modern experiment in omgeving Amsterdam Armando Museum Bureau, t/m 6 september:
Zonen en Dochters van Amersfoort
De glans van het Alledaagse, Armando in de jaren zestig Kunsthal KAdE, t/m 30 augustus:
Wonderland, through the looking glass