Raad van de Europese Unie

L
Brussel, 14 mei 2009
9884/09 (Presse 131)

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie over de veroordeling van de heer Meshal Tammo door het strafhof van Damascus op 11 mei 2009

De Europese Unie betreurt ten zeerste dat het strafhof van Damascus op 11 mei 2009 de heer Meshal Tammo, woordvoerder van de Koerdische toekomstbeweging, tot drie en een half jaar gevangenisstraf heeft veroordeeld voor het vermeende "verspreiden van valse informatie" en "ondermijning van de nationale identiteit". De Europese Unie verklaart andermaal veel waarde te hechten aan de vrijheid van meningsuiting en het recht van alle Syrische burgers op een eerlijk proces, overeenkomstig het door Syrië op 21 april 1969 geratificeerde Internationaal Verdrag inzake burgerrechten en politieke rechten.
De Europese Unie roept Syrië met aandrang op zijn internationale verbintenissen na te leven en de heer Meshal Tammo en alle andere gewetensgevangenen vrij te laten. "De kandidaat-lidstaten Kroatië* en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië*, de landen van het stabilisatie- en associatieproces en mogelijke kandidaatlidstaten Albanië, Bosnië en Herzegovina en Montenegro, en de EVA-landen IJsland, Liechtenstein en Noorwegen, die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, alsmede de Republiek Moldavië, sluiten zich bij deze verklaring aan.
* Kroatië en de voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië blijven deelnemen aan het stabilisatie- en associatieproces."