Ingezonden persbericht


Persbericht
Amsterdam, 18 mei 2009

Wereldkaart van SICA toont Nederlandse culturele activiteiten in de wereld

Export van Nederlandse cultuur sterk gegroeid

SICA, het centrum voor internationaal cultuurbeleid, heeft ter gelegenheid van zijn tienjarig bestaan een wereldkaart gepubliceerd met daarop gegevens over de Nederlandse culturele activiteiten in het buitenland. Uit de kaart is te concluderen dat de export van Nederlandse cultuur de afgelopen tien jaar sterk is gegroeid. Het overzicht zal voortaan jaarlijks worden gepubliceerd.

De wereldkaart, tevens het jaarverslag van SICA, is gebaseerd op de gegevens uit de sectoroverstijgende database van de stichting, Buitengaats geheten. SICA startte tien jaar geleden met het registreren van de Nederlandse culturele uitwisseling. Deze gegevens zijn nu dus ­letterlijk­ in kaart gebracht.

In de lijst van landen waar de meeste activiteiten plaatsvonden, staat Duitsland bovenaan, gevolgd door respectievelijk de Verenigde Staten, Italië, Frankrijk en België. Directeur Paul Mosterd: "Er is een groeiende belangstelling voor bepaalde landen, zoals Brazilië of Turkije, maar verbetering van de culturele uitwisseling in de herkomstlanden en in de mediterrane en Arabische landen is zeker mogelijk. De kaart is ook een uitnodiging tot nadenken over internationaal cultuurbeleid. Waarom bijvoorbeeld staan bepaalde landen zo hoog in de lijst? En waarom andere zo laag? Het lijkt misschien verklaarbaar en redelijk dat Duitsland bovenaan staat, en Zimbabwe onderaan, maar hoe wenselijk is het dat meer dan de helft van de activiteiten zich in tien landen afspeelt?" Het grootste deel van de culturele activiteiten betrof de sectoren muziek en beeldende kunst.

Over SICA
SICA is het centrum voor internationaal cultuurbeleid. Het stimuleert de internationale activiteiten en ambities van de Nederlandse cultuursector en vormt een platform voor de meningsvorming rond het internationaal cultuurbeleid. Daarnaast informeert en adviseert SICA binnen alle kunstdisciplines over financieringsmogelijkheden, netwerken, regio's en visa. Voor de ministeries van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en Buitenlandse Zaken en de Europese Unie treedt SICA op als uitvoeringsorganisatie. Voor Nederlandse ambassades en culturele organisaties in het buitenland is de stichting de toegangspoort tot de Nederlandse cultuursector.

Noot voor de redactie -