Stadsdeel Zeeburg


---

Amphitrite weer thuis op KNSM-eiland

18 mei 2009
Na bijna drie decennia is de beeldengroep Amphitrite teruggekomen naar de KNSM-laan in het Oostelijk Havengebied, waar ze ruim een halve eeuw geleden voor het eerst stond. In aanwezigheid van stadsdeelwethouder kunst & cultuur Dennis Straat, oud-medewerkers van de KNSM en vierhonderd andere genodigden en belangstellenden is de beeldengroep op zaterdag 16 mei feestelijk onthuld.

Het stadsdeel Zeeburg heeft financieel bijgedragen aan de terugplaatsing van Amphitrite op haar oorspronkelijke plek op het KNSM-eiland. In 1956 werden de bronzen beelden gemaakt door de Belgische beeldhouwer Albert Termote ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van de Koninklijke Nederlandsche Stoombootmaatschappij (KNSM). Toen in 1980 het scheepvaartbedrijf KNSM naar het westelijk havengebied vertrok, heeft de gemeente Amsterdam de beeldengroep weggehaald.

Voor de terugkomst van Amphitrite heeft wethouder Dennis Straat zich de afgelopen jaren sterk gemaakt. "Velen hebben zich hiervoor enorm ingezet: donateurs, sponsors, certificaathouders. De terugkomst is vooral de verdienste van de stichting Herplaatsing Beeldengroep Amphitrite", aldus de wethouder in zijn speech tijdens de onthulling van Amphitrite.

Opening fontein door Dennis Straat

Foto: Stadsdeelwethouder Dennis Straat en mevrouw Doreen Vermeulen-Cranch openen de fontein van Amphitrite.
---