Gemeente Barendrecht

Goedenavond,

Hierbij ontvangt u persbericht 062. Op maandagmiddag 18 mei ondertekenden de gemeente Barendrecht, jeugdgezondheidszorg, kinderopvangorganisaties, peuterspeelzalen en schoolbesturen het convenant GOA (Gemeentelijke Onderwijs Achterstandenbeleid) 2009-2010, waarmee invulling wordt gegeven aan de gezamenlijke aanpak om onderwijsachterstanden te bestrijden.

Samenwerken aan optimale zorgstructuur 0 tot 4-jarigen

BARENDRECHT (maandag 15 mei 2009) ­ Maandag 18 mei ondertekenden de gemeente Barendrecht, jeugdgezondheidszorg, kinderopvangorganisaties, peuterspeelzalen en schoolbesturen een convenant, waarmee invulling wordt gegeven aan de gezamenlijke aanpak om onderwijsachterstanden te bestrijden. De ondertekening vond plaats tijdens een informatiebijeenkomst in de M. Th. van de Wouw-zaal van het gemeentehuis. Wethouder Coby van Deursen (Onderwijs) en de diverse directeuren, bestuurders en managers zetten rond 13.30 uur hun handtekening onder de samenwerkingsovereenkomst.

Met het merendeel van de kinderen en jong volwassenen in de leeftijd van 0 tot 23 jaar gaat het gelukkig goed. Sommige leerlingen hebben echter een ontwikkelingsachterstand op het gebied van motoriek, een sociaal-emotionele achterstand of een achterstand in het spreken van de Nederlandse taal. In 2008 is de GOA-werkgroep (Gemeentelijke Onderwijs Achterstandenbeleid) opgericht om te onderzoeken hoe je kunt voorkomen of beperken dat kinderen de basisschool beginnen met zulke achterstanden. De leden van de werkgroep hebben gezamenlijk bepaald wat er nodig is voor kinderen in Barendrecht om hen een optimale start te geven op de basisschool. Deze afspraken worden bekrachtigd in het convenant GOA 2009-2010, dat door de gemeente Barendrecht is opgesteld.

Van klein naar groot
Naar aanleiding van het advies van de GOA-werkgroep is besloten dat alle voorschoolse voorzieningen in de gemeente Barendrecht met het overdrachtdocument Van klein naar groot gaan werken. Dit document is ten behoeve van kinderen van 4 jaar die de overstap naar de basisschool maken. Het overdrachtdocument bestaat uit een algemeen deel en een specifiek zorgdeel. Het doel hiervan is de overgang van voorschoolse voorziening naar het basisonderwijs zo soepel mogelijk te laten verlopen en hiermee de doorgaande leerlijn voor kinderen mogelijk te maken.

Handen ineenslaan
De verschillende partijen die het convenant ondertekenen slaan de handen ineen om de kinderen in Baren-drecht op een zo vroeg mogelijk moment de juist hulp te bieden bij hun ontwikkeling. Wethouder Van Deursen heeft er veel vertrouwen in dat met het convenant een stap in de goede richting wordt gezet. 'Ik verheug me op een goede samenwerking de komende jaren.'


Noot voor redacties


Gemeente Barendrecht