Gemeente Lopik

GEMEENTE
LOPIK Persgesprek 28 april 2009

Agendapunten raad 19 mei 2009
P (De commissievergadering op 6 mei 2009 gaat niet door)

Bestemmingsplan Bedrijventerrein De Copen

E Vanwege de wettelijke eis om eens in de tien jaar bestemmingsplannen te herzien en het beleid van de gemeente Lopik moet het bestemmingsplan van R Bedrijventerrein De Copen worden herzien. In het nieuwe bestemmingsplan worden de regels voor het bestaande gedeelte van het bedrijventerrein geactualiseerd en zijn de actuele beleidsontwikkelingen voor ruimtelijke S ordening opgenomen. Aan de noordzijde van het plangebied wordt de vestiging van nieuwe bedrijven en de aanleg van een vrachtwagenparkeer- terrein mogelijk gemaakt. Aan de zuidzijde is een geringe uitbreiding B opgenomen.

Het vrachtwagenparkeerterrein is noodzakelijk om de bebouwde kom en het E landelijk gebied te vrijwaren van geparkeerde vrachtwagens. De bestaande voorzieningen zijn ontoereikend vanwege de ligging, beperkte grootte en ontbrekende veiligheid. Ter hoogte van het vrachtwagenparkeerterrein is het via een wijzigingsbevoegdheid mogelijk een verkooppunt voor motorbrandstoffen te R realiseren. Aan de westzijde van het vrachtwagenparkeerterrein zijn water en een groenstrook opgenomen ter compensatie van de toename aan oppervlakte- verharding. Aan de zuidzijde van het plangebied is een geringe uitbreiding I opgenomen.

Het college stelt de raad voor het bestemmingsplan vast te stellen. Het bestemmingsplan zal binnen twee weken na de vaststellingsdatum gedurende zes C weken ter inzage worden gelegd. Het vaststellingsbesluit treedt in werking daags na afloop van de inzagetermijn, tenzij door belanghebbende in een beroepsprocedure bij de Raad van State schorsing wordt aangevraagd tegen het vaststellingsbesluit.
H

Aanvullend krediet onderhoud rioleringsgemalen

T Bij het uitvoeren van groot technisch onderhoud aan de gemalen is gebleken dat ook mechanisch onderhoud noodzakelijk was. Door zowel het technische als mechanische onderhoud tegelijkertijd uit te voeren, wordt de overlast tot een minimum beperkt en wordt voldaan aan de eisen in de Wet verontreiniging oppervlaktewateren. Dankzij een optimaal functionerend rioolstelsel zullen storingen en de daarbij behorende overlast voor de




inwoners afnemen. Hiervoor wordt de raad gevraagd een aanvullend krediet

beschikbaar te stellen.

Op 23 oktober 2007 heeft de raad een krediet beschikbaar gesteld voor het groot technisch onderhoud aan de rioleringsgemalen, het `upgraden' van het telemetriesysteem, her- en nieuwplaatsen en vervangen van overstortsensoren en meetapparatuur in de riolering. Deze werkzaamheden zijn bijna afgerond.

Daarnaast heeft de raad op 17 juni 2008 een aanvullend krediet beschikbaar gesteld voor onder andere het plaatsen van een extra gemaal aan de Lekdijk en de aanleg van een leiding op de persleiding van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden. Deze werkzaamheden zijn recent gestart.

Bij de uitvoering van het groot technisch onderhoud aan de gemalen is gebleken dat ook mechanisch onderhoud noodzakelijk was. Door zowel het technische als mechanische onderhoud tegelijkertijd uit te voeren, wordt de overlast tot een minimum beperkt en wordt voldaan aan de eisen in de Wet verontreiniging oppervlaktewateren. Dankzij een optimaal functionerend rioolstelsel zullen storingen en de daarbij behorende overlast voor de inwoners afnemen.

Het mechanische onderhoud was niet voorzien. Daarom is een aanvullend krediet nodig van 247.204,73. Het college stelt de raad voor dit krediet beschikbaar te stellen.

Eerste Bestuursrapportage 2009

Het college stelt de raad voor kennis te nemen van de voortgang van de uitvoering van de programmabegroting. Daarnaast stelt het college de raad voor de Eerste Bestuursrapportage 2009 vast te stellen inclusief de daarin opgenomen begrotingswijzigingen.

In de Eerste Bestuursrapportage 2009 (Voorjaarsnota) wordt op hoofdlijnen ingegaan op de stand van zaken van de uitvoering van de programmabegroting 2009. Financiële afwijkingen ten opzichte van de begroting zijn hierin opgenomen.

De raad wordt twee maal per jaar geïnformeerd over de realisatie van de programmabegroting. Tijdens de vergadering van 19 mei 2009 wordt de raad gevraagd de Eerste Bestuursrapportage 2009 vast te stellen inclusief de daarin opgenomen begrotingswijzigingen.
De Tweede Bestuursrapportage 2009 wordt voor het zomerreces 2009 aan de raad aangeboden.

Evaluatie Collectief Vraagafhankelijk Vervoer

Het collectief vraagafhankelijk vervoer (Regiotaxi) is geëvalueerd. Eind 2009 loop het contract met de huidige vervoerder af. De samenwerkende gemeenten (Abcoude, Breukelen, Loenen, Lopik, Montfoort, Oudewater en Woerden) hebben voor de volgende contractperiode unaniem de wens uitgesproken meer nadruk te leggen op de kwaliteit van de Regiotaxi. Dit zal




leiden tot een kostenstijging voor de gemeenten. Het college stelt de raad

voor in te stemmen met de evaluatie.

Op 24 oktober 2006 werd de notitie Vraagafhankelijk Vervoer door de raad vastgesteld. Het betreft de volgende vervoersvoorzieningen:
1. collectief vraagafhankelijk vervoer (de Regiotaxi)
2. de individuele vervoerskostenvergoeding
3. vervoersvoorzieningen voor aanpassing van eigen auto

De notitie uit 2006 is geëvalueerd. De evaluatie toont aan dat de kosten in 2008 nog maar een kwart bedragen van de kosten voor de jaren 2006 en 2007. De reden hiervoor is de substantiële afname van het aantal mensen dat gebruik kan maken van de individuele vervoerskostenvergoeding. De criteria om in aanmerking te komen, zijn veel strenger geworden.

De gemeente Lopik ontving in 2008 veel telefonische klachten over de Regiotaxi. Vooral het gebrek aan het op tijd rijden van de Regiotaxi was veel reizigers een doorn in het oog. Ook uit managementrapportages van de provincie Utrecht over 2008 valt op te maken dat het aantal klachten over de Regiotaxi flink is toegenomen. De provincie heeft medio 2008 de druk opgevoerd op de vervoerder om zijn dienstverlening te verhogen. Dit resulteerde eind 2008 in een afname van het aantal klachten dat bij de gemeente werd ingediend.

Eind 2009 loop het contract met de huidige vervoerder af. De samenwerkende gemeenten (Abcoude, Breukelen, Loenen, Lopik, Montfoort, Oudewater en Woerden) hebben voor de volgende contractperiode unaniem de wens uitgesproken meer nadruk te leggen op de kwaliteit van de Regiotaxi. Bij het gunnen van het contract dat ingaat per 1 januari 2010, zal daarom niet alleen de prijs in beschouwing worden genomen. Om het op tijd rijden te bevorderen, zal een goed doordacht bonus/malussysteem worden toegepast. Andere gewenste verbeteringen zijn een uitbreiding van de rijtijden, een gratis telefoonnummer voor het reserveren van ritten, een groter aantal puntbestemmingen en een gunstig tarief voor meereizende begeleiders van geïndiceerde Wmo-gebruikers (Wet maatschappelijke ondersteuning). Dit zal leiden tot een kostenstijging voor de gemeente vanaf 2010.

Het college stelt de raad voor in te stemmen met de evaluatie.

Lopende projecten in de gemeente Lopik, gerangschikt naar portefeuillehouder.

Portefeuillehouder: Burgemeester R.G. Westerlaken-Loos: Algemene en bestuurlijke zaken, Intergemeentelijke samenwerking, Coördinatie beleid, Dualisme, Openbare orde en veiligheid, Buurtbemiddeling, Representatie en communicatie, Personeelszaken en organisatie, Burgerzaken. Project: Organisatieontwikkeling.

Geen nieuws over lopende projecten.





Portefeuillehouder; Wethouder G.J. Spelt:1e loco-burgemeester. Ruimtelijke ordening: -bestemmingsplannen waterplan, Volkshuisvesting, Verkeersbeleid, Infrastructuur en gemeentewerken, Gemeentereiniging, Grondexploitatie, Economische zaken, Sport en sportaccommodaties. Projecten: Inrichting MOB- complex, Ontwikkeling Centrumplan, Leefbaarheid Cabauw, Leefbaarheid Benschop, Revitalisering bedrijventerrein, Uitbreidingslocatie Uitweg.

Succesvolle voorverkoop abonnementen Lobeke

Van 14 tot en met 17 april 2009 heeft de voorverkoop van zwem- abonnementen plaatsgevonden. In vier dagen zijn vele abonnementen verkocht. Op zaterdag 25 april 2009 wordt om 13.00 uur het zwembad Lobeke in Lopik op feestelijke wijze geopend. Dit is vier dagen eerder dan gepland om beter aan te sluiten op de meivakantie van de basisscholen.

Resultaten voorverkoop:

· Abonnementen: 1.092

· Zwemlessen: 301

· Doelgroepen (o.a. trimzwemmen en overlevingsbrevet): 29

Het zwembadteam is klaar voor een mooie, warme zomer!

Voor verdere onderwerpen zie persbericht raadsbesluiten 21 april 2009:
· Dorpsplein Benschop wordt heringericht.

· Geen uitbreiding Sporthal De Bosrand.

· Wet voorkeursrecht gemeenten op Benschop Oost gevestigd.

Portefeuillehouder: Wethouder J.W.M. Kooijman: 2e loco-burgemeester. Wet Maatschappelijke Ondersteuning: - Indicatiestelling, Maatschappelijke dienstverlening, Ouderenbeleid, Jeugdbeleid, Welzijn, Vrijwilligerswerk, Kinderopvang, Wijk- en buurt-beheer, Sociale zaken, Vreemdelingenbeleid, Gezondheidszorg, Onderwijs, Leerplicht, Volwasseneneducatie en inburgering, Kunst en cultuur, Natuur en landschap, Milieu, Recreatie en toerisme, Monumentenzorg, Financiën, Informatiebeleid en automatisering. Project: Cultureel Centrum Lopik.

Gebouwen gemeente Lopik energiezuinig

In 2009 moeten gemeenten met gebouwen groter dan 1.000 m² voorzien zijn van een Energielabel. Dit geldt voor het gemeentehuis en sporthal De Wiekslag in Lopik en sporthal De Bosrand in Benschop. Alle drie gebouwen scoren goed en vallen in energieklasse A of B.




Een gecertificeerd bedrijf, Synorga uit Barendrecht heeft het onderzoek uitgevoerd. De resultaten zijn:

· Gemeentehuis Lopik, Energieklasse A (1.04), Donkergroen, zeer goed.
· Sporthal De Wiekslag, Energieklasse A (1.01), Donkergroen, zeer goed.
· Sporthal De Bosrand, Energieklasse B (1.08), Groen, goed.

Voor verdere onderwerpen zie persbericht raadsbesluiten 21 april 2009:
· Nota vrijwillige inzet gemeente Lopik vastgesteld.
· Gebiedsvisie en verordening geurhinder en veehouderij vastgesteld.

Lopik, 23 april 2009