Rochdale


7 mei 2009
Onthulling Fata Morgana in Bos en Lommer

Onder de A10 op de grens van Bos en Lommer en Geuzenveld bevindt zich een verlaten, ruim 2500 vierkante meter grote ruimte. De komende vijf jaar gebruikt kunstenaar Leonard van Munster (1972) deze plek in de beruchte Kolenkitbuurt als zijn canvas. Op 19 mei wordt onder het viaduct het openbare kunstwerk 'Under Heaven 02 onthuld. Door met het kunstwerk een onbereikbare paradijselijke plek te creëren, wil Van Munster bij de voorbijganger vragen oproepen over de maakbaarheid van geluk. Het kunstwerk is gefinancierd door Woningstichting Rochdale en het Amsterdams Fonds voor de Kunst.

Door de komende jaren regelmatig aanpassingen aan te brengen of iets toe te voegen, ontstaat een dynamisch kunstwerk. Bewoners worden op deze wijze deelgenoot van de ontwikkelingen in het openlucht atelier van Van Munster. Eerdere opvallende projecten van de kunstenaar waren de boom met boomhut op het dak van het Stedelijk Museum Amsterdam, de pratende toiletten in cultureel café De Balie en Reinaert de Vos in het Groene Hart van Nederland.

Het openbare kunstwerk Under Heaven 02 is mogelijk gemaakt door het Matchingsfonds, een stimuleringsregeling waarbij het Amsterdams Fonds voor de Kunst de inleg van private partijen voor grootschalige kunstprojecten verdubbeld. Het groeiende besef dat prettig en veilig wonen niet alleen van een woning afhangt maar ook van zaken die zich in de directe leefomgeving bevinden, heeft Rochdale doen besluiten om in dit project mee te investeren. De woningstichting hoopt hiermee dat de bewoners trots worden op hun wijk en dat het leefplezier toeneemt. Stadsdeel Bos en Lommer stelt de ruimte ter beschikking.

Voor meer informatie over de kunstenaar www.leonardvanmunster.com of over het Matchingsfonds: www.amsterdamsfondsvoordekunst.nl.


-o-o-