Universiteit van Tilburg

12 mei 2009

Science Café: De lachende aap
Emoties bij dieren

In het Science Cafe van 19 mei zal de bekende gedragsbioloog Jan van Hooff aan de hand van verschillende studies naar gelaatsexpressies bij primaten laten zien dat er, vooral qua lachen en glimlachen, meer overeenkomsten zijn tussen mens en dier dan op het eerste gezicht lijkt.

Wie heeft ooit een koe, paard of schaap zien schaterlachen? Of de kat tevreden zien glimlachen wanneer zij de hond weer eens een flinke haal over de neus heeft gegeven? Dieren drukken, zo denken we vaak, emoties op een andere manier uit dan mensen.

Zo niet Charles Darwin. Hij stelde in zijn boek The Expression of the Emotions in Man and Animals dat mensen en dieren grote overeenkomsten vertonen in hoe ze emoties uiten. Deze "uitingen van de geest" hebben volgens hem ook een evolutionaire basis. Maar had Darwin hierin gelijk? Is er een evolutionaire continuiteit in hoe mensen en dieren emoties uitdrukken?

Science Cafe
Dinsdag 19 mei
20.00 - 22.00 uur (zaal open om 19.30 uur)
Nieuwe Koninklijke Harmonie, Stationsstraat 26, Tilburg

Muziek: Niek van Uden
Cabaret: John Tuerlings
Gastspreker: emeritus hoogleraar gedragsbiologie Jan van Hooff Gespreksleider: Ad Vingerhoets

Info Studium Generale en Science Café

Studium Generale zet zich in voor academische vorming op de UvT door het organiseren van symposia en cultuurworkshops.

Het Science Cafe is opgezet door een groep enthousiaste wetenschappers die wetenschappelijke kennis dichter bij de Tilburgse bevolking willen brengen.



Universiteit van Tilburg