Gemeente Haaksbergen


Debat Europa maak je met elkaar
13-05-2009 Debat Europa maak je met elkaar
Werkkrachten uit Oost Europa vergroten ónze werkloosheid. Turkije moet zich op termijn aansluiten bij Europa als brug naar de Islam. We moeten ook in crisistijd solidair zijn met Oost-Europese lidstaten, anders ontstaat een nieuw IJzeren Gordijn. Over dit soort stellingen wordt dinsdagavond 19 mei gesproken tijdens een debat over Europa: `Europa maak je met elkaar'. Haaksbergenaren die zich betrokken voelen bij Europa zijn van harte welkom om hier bij te zijn en eventueel mee te debateren.

Het debat wordt aan de vooravond van de verkiezingen van het Europees Parlement georganiseerd om de EU onder de aandacht te brengen en te laten zien, dat Europa niet alleen iets voor politici is. Ook inwoners leveren een bijdrage aan de samenwerking tussen Europese landen. Burgers én politici discussiëren daarom met elkaar. Dat gebeurt onder leiding van burgemeester Karel Loohuis. Er zijn ook presentaties. Enkele bij Europa betrokken inwoners geven hun ervaringen weer. Vertegenwoordigers van enkele vooral bij Oost Europa betrokken commissies geven aan of en hoe de economische crisis in hun contacten voelbaar is. Ook vertellen ze of hun activiteiten bijdragen aan de toekomst van Europa.

Verder wordt verteld hoe het Assink Lyceum Europese contacten onderhoudt en leerlingen uitwisselt. Plaatselijke politici geven hun mening over wat Haaksbergen van Europa merkt. En er zijn van verschillende partijen kandidaten voor het Europees Parlement aanwezig om vragen te beantwoorden en deel te nemen aan discussies. In ieder geval zijn van de partij Marijke Drees uit Groningen (PvdA, lid Statencommissie landschap, natuur en milieu), Ivo Thijssen uit Amsterdam (D66, econonoom, pleit voor toekomstbestendige economie) en Paul Ulenbelt uit Leiden (SP, lid Tweede Kamer, woordvoerder sociale zaken). De namen van de vertegenwoordigers van VVD en CDA zijn nog niet bekend.

Het debat is een initiatief van de Commissie Europese Contacten en vindt plaats op dinsdagavond 19 mei om 19.30 uur in de raadzaal van het gemeentehuis. Geïnteresseerde inwoners zijn van harte welkom. Aanmelden is niet nodig.