Kinderen van Duitse soldaten en Nederlandse moeders

14/05/2009 13:59

Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945

Op dinsdagavond 19 mei a.s vindt in het Bevrijdingsmuseum te Groesbeek in het kader van de tentoonstelling "Liefde in Oorlogstijd" de thema-avond plaats over kinderen van Duitse soldaten en Nederlandse moeders.

Monika Benndorf uit Zutphen en Nijmegenaar Frans van Dreumel vertellen hun levensverhaal. Over de strijd om zichzelf als kinderen van een Duitse militair te accepteren en geaccepteerd te worden door de samenleving. Een avond die grote indruk zal achterlaten bij de bezoekers. Het gaat over een belangrijk onderbelicht aspect van de Tweede Wereldoorlog.

Vele vrouwen vielen voor de strak in het uniform gestoken bezetter of bevrijder. Volgens recent onderzoek kregen zo'n 8.000 Nederlandse vrouwen een kind van een bevrijder, opmerkelijk veel minder dan van een Duitse militair (ruim 30.000!). Het aantal liefdesrelaties heeft uiteraard nog veel hoger gelegen.

De Tweede Wereldoorlog beïnvloedde het liefdesleven van een hele generatie mensen. Ze kregen - zoals altijd - vlinders in hun buik. In de prachtige tijdelijke tentoonstelling "Liefde in oorlogstijd" maakt u een tocht door de geschiedenis, die laat zien hoe liefdesgevoelens alles kunnen doorbreken: op straat, in de onderduik, in de kampen en aan het front. Ook beleeft u de liefdes met de Bevrijders en Duitse soldaten, de roze liefde en zelfs de grootschalige prostitutie tijdens de Tweede Wereldoorlog. Te zien t/m 30 september 2009.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.bevrijdingsmuseum.nl