Europese Karel de Grote-prijs voor Jongeren 2009: uitreiking op 19 mei

14/05/2009 14:45

Europees Parlement Den Haag

Europese Karel de Grote-prijs voor Jongeren 2009: uitreiking op 19 mei

De Europese Karel de Grote-prijs voor Jongeren 2009 wordt op 19 mei om 11 uur in Aken uitgereikt. De prijs wordt toegekend aan projecten die de ontwikkeling van een gemeenschappelijk besef van Europese identiteit stimuleren. De Voorzitter van het Europees Parlement, Hans-Gert Pöttering, en de Voorzitter van de Stichting Internationale Karel de Grote-prijs, Michael Jansen, nemen deel aan de ceremonie. Het project 'Coeliac Youth of Europe' vertegenwoordigt Nederland dit jaar.

Rolmodel voor jonge mensen

De Europese Karel de Grote-prijs voor Jongeren wordt toegekend aan projecten door mensen tussen de 16 en de 30 jaar oud. De projecten die in de prijzen zullen vallen, zullen als rolmodel voor jonge mensen dienen die in Europa leven en deze projecten zullen praktische voorbeelden bieden aan Europeanen die als één enkele gemeenschap samenleven. Tussen de projecten die in aanmerking komen zitten bijvoorbeeld uitwisselingsprogramma's voor jongeren en internetprojecten met een Europese dimensie.

De Europese Karel de Grote-prijs voor Jongeren - die het Europees Parlement en de Stichting Internationale Karel de Grote-prijs samen organiseren - wordt jaarlijks uitgereikt. Dit is de tweede editie. Vorig jaar ging de prijs naar het Hongaarse project "Studenten zonder grenzen".

'Coeliac Youth of Europe' project vertegenwoordigt Nederland

Het project 'Coeliac Youth of Europe' is dit jaar door de Nederlandse jury gekozen om Nederland te vertegenwoordigen. Coeliakie, ook wel aangeduid met glutenenteropathie of inheemse spruw, is een chronische darmaandoening, zich kenmerkend door een aangeboren glutenintolerantie die bij een onaangepast dieet leidt tot een beschadiging van het darmslijmvlies.

Het project 'Coeliac Youth of Europe' stelt zich tot doel Europese samenwerking tussen verenigingen van jonge coeliakie-patiënten tot stand te brengen. Op dit moment bestaan coeliakie-jongerengroepen in 13 lidstaten. Het is de bedoeling dat ook in de andere lidstaten dergelijke groepen tot stand komen en dat door samenwerking en uitwisseling van 'best practices' de kwaliteit van de (activiteiten van de) nationale organisaties wordt verbeterd.

Totale prijzengeld 10.000 euro

De prijzen voor de drie beste projecten bedragen respectievelijk 5.000 euro, 3.000 euro en 2.000 euro. De drie laureaten zullen de komende maanden ook worden uitgenodigd om het Europees Parlement te bezoeken.

Initiatief van Voorzitter Pöttering

In februari 2007 riep Voorzitter van het Europees Parlement Hans-Gert Pöttering tijdens een toespraak in het halfrond op tot de oprichting van een Europese prijs voor jongeren. "We moeten eer betonen aan de toewijding van jonge mensen aan het Europese ideaal", sprak de Voorzitter tot de andere Europarlementariërs. "Het is tijd voor een prijs voor de jongere generatie, voor jonge Europeanen die een bijzondere toewijding aan het Europese ideaal tentoon spreiden".

Selectieprocedure

Nationale jury's bestaande uit ten minste twee Europarlementariërs en één vertegenwoordiger van een jongerenorganisatie hebben in elk van de 27 lidstaten één nationale winnaar aangewezen. In april heeft de Europese jury, die uit drie Europarlementariërs, de Voorzitter van het Europees Parlement en vier vertegenwoordigers van de Stichting Internationale Karel de Grote-prijs bestond, uit de 27 projecten de drie winnaars geselecteerd.

Vertegenwoordigers van de 27 projecten zijn op de uitreiking in Aken uitgenodigd.

Praktische informatie

De uitreiking vindt op 19 mei plaats in het Auditorium I van de RWTH Universiteit (Templergraben 55, 52062 Aken), van 11 tot 13 uur. Daarna volgt een receptie.