Openbaar Ministerie


* >Uitbuitingszaak bij de rechtbank in Den Haag

Uitbuitingszaak bij de rechtbank in Den Haag

15 mei 2009 - Functioneel Parket

De rechtbank Den Haag behandelt op 19 en 20 mei de strafzaak tegen vier personen die verdacht worden van smokkel, uitbuiting, illegaal tewerkstelling en huisvesting van Chinezen in nagelstudio's en massagesalons.

Onder leiding van het Functioneel Parket heeft de Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (SIOD) van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een strafrechtelijk onderzoek verricht. Uit dit onderzoek is gebleken dat de verdachten zich mogelijk schuldig hebben gemaakt aan de smokkel, uitbuiting en huisvesting van kwetsbare personen (illegale Chinezen) door hen onder andere in ruil voor voedsel en onderdak dan wel een zeer geringe geldelijke vergoeding lange werkdagen te laten maken in nagelstudio's en massagesalons.

De vrouwen van voornamelijk Chinese afkomst waren illegaal in Nederland en zijn vrijwel allemaal in China een schuld aangegaan om naar Nederland te kunnen komen. De verdachten wordt verweten misbruik te hebben gemaakt van de positie waarin de betreffende personen verkeerden.

Het Functioneel Parket verdenkt deze personen ook van fraude met de administraties van de ondernemingen. De werkzaamheden en inkomsten van de illegale werknemers zouden niet gemeld zijn bij het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) en bij de Belastingdienst. In plaats daarvan is gebruik gemaakt van zogenaamde gefingeerde dienstverbanden. Dit houdt in dat door de verdachten gegevens van andere, in Nederland rechtmatige verblijvende personen, zijn gebruikt om loonaangifte te doen. UWV en de Belastingdienst zijn hierdoor benadeeld omdat geen of te weinig premies en belasting zijn afgedragen.