Dienstenbond CNV

Nieuws

19 mei 2009

CNV Dienstenbond houdt Zalm aan `geen gedwongen ontslagen'

"Zalm moet zich houden aan de bestaande afspraak dat er geen gedwongen ontslagen zullen vallen bij de integratie van ABN Amro en Fortis Bank. Het uitgangspunt is dat iedereen van werk naar werk wordt bemiddeld". Dat is de reactie van bestuurder Bernard Jan de Groot van CNV Dienstenbond bij de bekendmaking vandaag van de transitieplannen van de heer Zalm voor ABN AMRO en Fortis Bank.

De plannen voorzien onder meer in een kostenreductie van 20%, welke gerealiseerd wordt door in drie jaar tijd 6500 banen af te stoten. Zalm wil deze banenreductie zoveel mogelijk opvangen met natuurlijk verloop, maar sluit daarbij gedwongen ontslagen niet uit. Het transitieteam van Zalm is de rechtsopvolger van het consortium (RBS, Fortis en Santander), waarmee indertijd is afgesproken dat iedereen naar ander werk bemiddeld wordt. De Groot: "Zalm mag die afspraak met de vakorganisaties niet naast zich neerleggen, maar is er aan gebonden. Ik roep de heer Zalm op samen met CNV en de andere bonden een integraal sociaal plan uit te werken die iedereen aan ander werk helpt". CNV Dienstenbond wil hiertoe een werkzekerheidscommissie instellen die maatwerkoplossingen voorschrijft voor diegenen die er niet in slagen om binnen redelijke termijn ander werk te vinden.

Voor CNV Dienstenbond is het genoemde aantal ontslagen het absolute maximum. Het banenverlies lijkt wat lager dan de 7800 die het consortium voor ogen had, maar inmiddels is het totale aantal werknemers ook lager. Met name op het hoofdkantoor en in het kantorennetwerk vallen rake klappen tegen de achtergrond van een arbeidsmarkt die steeds slechter wordt.

CNV Dienstenbond heeft de heer Zalm ook laten weten beter betrokken te willen worden bij de besluitvorming rond de integratie. Op dit punt scoort Zalm onder de maat. Zalm heeft beterschap beloofd en concreet zal er vanaf heden elke maand gesproken worden over de voortgang en uitwerking van de plannen. CNV Dienstenbond heeft erop aangedrongen snel te gaan werken aan een integraal sociaal plan, zonder gedwongen ontslagen.