Gemeente Lingewaard


De gemeente Lingewaard gaat alle waardevolle bomen van derden vastleggen op een waardevolle bomenlijst. Voor het kappen van deze bomen is straks een kapvergunning nodig. Voor alle overige bomen is geen vergunning meer vereist.

Bomen bepalen voor een groot deel de sfeer en het leefklimaat van de woonomgeving. Niet alleen de gemeentelijke bomen zijn hierbij van belang. Ook bomen van derden spelen een grote rol. De gemeente Lingewaard hecht veel waarde aan bomen binnen de kernen en wil dan ook de meest waardevolle bomen beschermen.

Wat vooraf ging
In het groenstructuurplan heeft de gemeente geconcludeerd dat het huidige kapbeleid tijdrovend en kostbaar is. Dit komt voornamelijk doordat voor elke boom met een stamdiameter vanaf 20 cm (loofbomen) en 40 cm (naaldbomen) een kapvergunning nodig is. Dit vraagt veel inspanning en tijd terwijl het merendeel van de aanvragen wordt gehonoreerd en de boom dus gekapt mag worden.

Om het kapbeleid te verbeteren heeft de gemeente gekozen voor het opstellen van een waardevolle bomenlijst van niet gemeentelijke bomen. Dit betekent dat in de toekomst alleen voor bomen op deze lijst een kapvergunning noodzakelijk is. Overigens zal de gemeente voor haar eigen bomen wel altijd een kapvergunning aanvragen.

Waardering van de bomen
De gemeente gaat de aandacht dus meer richten op de bescherming van specifieke waardevolle bomen. Om te bepalen welke bomen waardevol zijn, is een boomwaarderingssysteem opgesteld. Hierin zijn criteria opgenomen waarop een boom kan scoren. Heeft de boom bijvoorbeeld een cultuurhistorische waarde of staat deze op een markante plaats dan krijgt de boom punten. Uiteindelijk zal de gemeente bomen boven de grenswaarde opnemen op de waardevolle bomenlijst.

Opstellen waardevolle bomenlijst
Tijdens een inventarisatie worden alle niet gemeentelijke bomen die potentieel waardevol zijn in Lingewaard beoordeeld. Het inventariseren gebeurt door medewerkers van BTL Bomendienst. Zij zullen de komende weken in de gemeente aanwezig zijn om met behulp van een draagbare computer en fotocamera de bomen op kaart en beeld vast te leggen. De resultaten van de inventarisatie worden na evaluatie door de gemeente gepubliceerd. De eigenaren van bomen op de waardevolle bomenlijst zullen hiervan persoonlijk op de hoogte worden gebracht. Het is mogelijk hierop zienswijzen in te brengen waarna het college van burgemeester en wethouders de lijst zal vaststellen.

Wilt u meer informatie over de inventarisatie dan kunt u contact op nemen met gemeente Lingewaard, telefoon (026) 326 01 11. Mailen kan ook naar gemeente@lingewaard.nl.