Gemeente Oldebroek


Hondenpoep: risico voor volksgezondheid en portemonnee

In de gemeente Oldebroek zijn ongeveer 1800 honden geregistreerd. Gemiddeld produceren de Oldebroekse honden 144 ton hondenpoep per jaar. De overlast zou niet te overzien zijn geweest als hondeneigenaren de hondenpoep niet zouden opruimen. Toch blijft hondenpoep een van de grootste volksergernissen. Ondanks voorzieningen en handhaving op de opruimplicht die dit jaar van kracht is geworden ligt er nog steeds veel hondenpoep op straat. Dit is niet alleen ongezond, maar kan hondenbezitters ook een forse boete opleveren.

Risico voor volksgezondheid
Hondenpoep bevat vaak eitjes van de spoelworm. De spoelwormen komen van nature voor in de darmen van honden en katten. De larven van die wormen kunnen infecties veroorzaken bij mens en dier. Bij honden en katten leidt dat tot volwassen spoelwormen in de darmen. Bij mensen worden deze larven nooit volwassen maar gaan ze rondtrekken in het lichaam. Dat kan orgaaninfecties veroorzaken. Deze problemen kunnen worden voorkomen door de hondenpoep op te ruimen. In geval van katten kan het probleem worden voorkomen door vaker katten te laten ontwormen.

Risico voor de portemonnee
Per 1 januari 2009 heeft de gemeente een eigen buitengewoon opsporingsambtenaar aangesteld (BOA). Hij houdt toezicht op het naleven van de opruimplicht en de aanlijnplicht en of een hondeneigenaar hondenbelasting betaald voor zijn of haar hond. De BOA heeft al menig rondje in onze gemeente gelopen en heeft vastgelegd dat er gelukkig heel veel hondenbezitters zijn die de hondenpoep opruimen. Helaas blijven er nog steeds klachten binnenkomen en ligt her en der nog veel hondenpoep. Vanaf nu zal de BOA niet alleen meer waarschuwen maar ook boetes uit gaan delen aan hondeneigenaren die zich niet aan het beleid houden. Het niet opruimen van de hondenpoep kost u 75 euro en het niet aangelijnd hebben van uw hond 50 euro.

Voorzieningen en evaluatie
In elke kern zijn binnen de bebouwde kom afvalbakken geplaatst waar een hondenbezitter de hondenpoep in kan doen. Afvalzakjes kunnen hondenbezitters gratis afhalen bij het dorpskantoor in Wezep of het gemeentehuis in Oldebroek. In september 2009 start een klankbordgroep van zowel hondenbezitters als niet-hondenbezitters waarin we het huidige beleid evalueren. Als u hierin wilt meedenken kunt u zich opgeven door een mail te sturen naar hondenbeleid@oldebroek.nl. Op dit moment zoeken we vooral niet-hondenbezitters die hierin willen meedenken. De klankbordgroep bestaat uit maximaal 10 personen.

Oldebroek wil naar een schoon en veilige leefomgeving voor mensen met en zonder hond, als u hieraan meewerkt gaat dat lukken!

Meer informatie over het hondenbeleid, onder andere waar de afvalbakkenbakken staan, kunt u vinden op www.oldebroek.nl, onder wonen, omgeving, hondenbeleid.