Ministerie van Defensie

Patrouillebasis Chora trekt nieuwe bewoners

19 mei 2009, 9.58 uur

Rondom de basis bouwen Afghanen aan hun quala's. - Foto: ministerie van Defensie Patrouillebasis Mirwais bij het plaatsje Chora trekt nieuwe bewoners naar het gebied. Rondom de basis verrijzen quala´s (ommuurde huizen) van Afghanen die zich onder de vleugels van ANA- en ISAF-militairen veilig voelen. De meesten van hen zijn afkomstig uit onherbergzame streken van Uruzgan waar de Afghaanse overheid en ISAF minder invloed hebben. In de omgeving van de patrouillebasis zien deze mensen mogelijkheden een nieuw en vreedzamer bestaan op te bouwen.

De nieuwe bewoners bouwen zelf hun quala´s. Totdat deze gereed krijgen zij onderdak bij lokale bevolking van het gebied of verblijven ze in tenten. Het Provincaal Reconstructie Team (PRT) van Task Force Uruzgan heeft al een aantal tenten aangeboden als tijdelijk onderkomen en gereedschap verstrekt voor de bouw van quala´s.

Overleg over land Tenten werden uitgedeeld als tijdelijk onderkomen. - Foto: ministerie van Defensie

De bouw van een dergelijk woonhuis duurt ongeveer anderhalve maand. Het PRT voert over de landverhuizers regelmatig overleg met District Chief Mohammed Daoud Khan, die stukjes land aan de nieuwkomers beschikbaar stelt. Het World Food Programme biedt graan, rijst en olie aan om zo de periode te helpen overbruggen tot de mensen in staat zijn in hun eigen levensbehoeften te voorzien.

Meer activiteit

Ook de bazaar in de buurt van de patrouillebasis bloeit op. Was er een paar maanden geleden nog amper activiteit merkbaar, momenteel bieden steeds meer kooplieden er hun handelswaar aan. Twee Hydro Electric Power Plants (kleine waterkrachtcentrales) zorgen voor stroomvoorziening waardoor er nu ´s avonds verlichting is. Ook dit komt de bewoonbaarheid en de veiligheid van het gebied ten goede.