CNV Onderwijs

19 mei 2009

Internationale onderwijsvakbonden tegen homofobie

Categorie: Algemeen nieuws

Ook de internationale onderwijsvakbeweging heeft zondag jl. aandacht geschonken aan de Internationale Dag tegen Homofobie en het verschijnsel homohaat en de sociale onwenselijkheid daarvan. De datum van 17 mei is ingegeven door het feit dat op die dag in 1990 de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) homoseksualiteit officieel schrapte van de internationaal gehanteerde lijst van ziekten, de International Classification of Diseases. Tot dan toe stond homoseksualiteit op die lijst als psychische aandoening te boek.

Michel Rog, voorzitter van CNV Onderwijs woonde in Den Haag de eerste uitreiking van de Jos Brinkprijs bij aan Henk Krol, o.a. oprichter van de GayKrant. International Education (IE), de internationale onderwijsvakbond waarbij ook CNV Onderwijs is aangesloten, pleit in een verklaring voor een krachtig optreden tegen lidstaten die nalaten homoseksuelen en transseksuelen bescherming te bieden tegen discriminatie, haat of geweld omwille van hun geaardheid.

Internationational Education wil het recht van alle burgers bevorderen om in vrijheid hun seksuele en genderoriƫntatie te beleven en doet een oproep aan alle organen van de Verenigde Naties en alle staatshoofden hier voor een beleid te ontwikkelen.

`Vooroordelen en mythen zijn gebaseerd op onkunde. Onderwijs speelt daarbij een cruciale rol om de kansen van iedereen te garanderen, onafhankelijk van ras, etniciteit, economische status, taal, religie, sociale achtergrond en gender,' aldus de EI. De organisatie roept alle aangesloten vakbonden op elke vorm van discriminatie te bestrijden zoals seksisme, homofobie, afkeer van transgenders en intolerantie binnen bonden, op het werk en in de hele onderwijssector.

http://www.ei-ie.org/en/news/show.php?id=1027&theme=sexual&country=glo bal

http://www.ei-ie.org/en/news/show.php?id=1027&theme=sexual&country=glo bal


---