Pak illegale houtkap harder aan GroenLinks

19 mei 2009

Tweede Kamerlid Tofik Dibi (GroenLinks) maakt zich zorgen over het groeiende aantal gevallen waarin bomen illegaal gekapt worden door boeren. Nu de waarde van landbouwgronden stijgt, wordt het aantrekkelijker stiekem waardevolle bomen te kappen en als landbouwgrond te benutten. Vorig jaar ging het alleen al in de provincie Gelderland om 6,65 hectare natuur die verwoest werd.

Tofik Dibi: 'Het illegaal kappen van bomen is niet goed te keuren. De samenleving is via de belasting miljoenen euros kwijt aan het creëren van nieuwe natuur. Dat is een goed doel en van belang voor de toekomst van Nederland, maar boeren mogen dit door het kappen van bomen niet tegen werken.'

Dibi vraagt de minister om de schade op de desbetreffende boeren te verhalen en hen een boete op te leggen. Vragen van het lid Dibi (GroenLinks) aan de minister van Justitie, de minister van LNV en de minister van VROM over de illegale kap van bomen ten behoeve van de landbouw.


1. Kent u het bericht 'Provincies slaan alarm om illegale bomenkap' ? (Metro, maandag 18 mei 2009)


2. Deelt u de zorg van de provincies als het gaat om het illegaal kappen van bomen?


3. Bent u bereid de Kamer een totaaloverzicht te sturen van het aantal illegaal gekapte hectaren per Provincie in 2008? Zo neen, waarom niet?


4. Op wat voor wijze treden bevoegde autoriteiten op tegen het illegaal kappen van bomen?


5. Worden de verdachten van het illegaal kappen, civiel rechtelijk aansprakelijk gesteld, indien zij geen eigenaar zijn van de gronden? Zo neen, waarom niet?


6. Worden de verdachten van het illegaal kappen, middels bestuursdwang gesommeerd de oorspronkelijke situatie te herstellen? Zo neen, waarom niet?


7. Op welke wijze wordt er aan de herplantingsplicht uitvoering gegeven?


8. Op wat voor wijze controleren de bevoegde autoriteiten op het illegaal kappen?


9. Is het mogelijk dat agrariërs illegaal gekapte gronden bij het aanvragen van subsidie aanmelden als landbouwgrond? Zo ja, hoe wordt voorkomen dat zij hier voor beloond worden?


10. Klopt het dat de handhaving van de Boswet een rijkstaak is, die gedelegeerd is aan de Provincies? Zo ja, welke instructies zijn aan deze delegatie meegegeven?


11. Kunt u de garantie geven dat illegaal gekapte gronden niet in gebruik genomen mogen worden voor de landbouw? Zo neen, waarom niet?