FNV Bondgenoten

FNV Bondgenoten: in houtskoolschets Zalm voor Fortis/ABNAMRO valt te gummen

Vanochtend presenteerde het transitieteam onder leiding van Gerrit Zalm zijn plannen voor Fortis/ABNAMRO. Deze zogenaamde houtskoolschets geeft in grove lijnen weer wat de nieuwe koers van de bank gaat worden. Volgens FNV Bondgenoten zet het plan een lijn uit, maar behoeft het wel de nodige aanpassing.
Carla Kiburg, bestuurder FNV Bondgenoten: "Gelukkig noemen ze het zelf al een houtskoolschets, dus we kunnen er nog in gummen. Teruggaan naar de basis en bouwen aan een betrouwbare, solide bank is een nobel streven. Maar de weg er naar toe is wel heel pijnlijk, zeker voor de Nederlandse werknemers."

De bank wil de klant weer centraal stellen, maar tegelijkertijd krimpt het kantorennet drastisch in en moeten de contacten bij voorkeur via internet verlopen. "De vraag is of dit in het belang is van de klant", aldus Kiburg. "De laatste tijd is er een tegenbeweging gaande, waarbij de consument steeds meer waarde hecht aan persoonlijk contact. Maar de grootste klappen vallen in het retailnetwerk - niet alleen vanwege de overlap in bankshops - en dus bij de werknemers van de bankfilialen." Ook in de ondersteunende functies wordt flink geschrapt omdat sommige activiteiten niet meer plaatsvinden.

De vakbond is bovendien sceptisch over het aantal te vervallen arbeidsplaatsen - volgens het plan in totaal circa vier- tot vijfduizend in Nederland. Volgens de bond ligt het aantal eerder rond de 6.500, aangezien de nieuwe arbeidsplaatsen met name in het buitenland zullen worden gecreëerd. Het grootste deel van de gedupeerde werknemers wordt extra getroffen omdat zij werken in regio's met de grootste daling in werkgelegenheid. Kiburg: "Het vinden van nieuw werk wordt dus vrijwel onmogelijk. En de vraag is hoe en of we dit in een nieuw Integraal Sociaal Plan kunnen ondervangen."

Kiburg stelt tevens dat de houtskoolschets "Weinig verrassend of vernieuwend is." Hoewel Zalm's opdracht ook is om Fortis/ABNAMRO weer betrouwbaar en degelijk te maken, biedt het plan weinig jeu. "Het is weinig sprankelend", aldus Kiburg.
De komende maanden blijft FNV Bondgenoten nauw betrokken bij de verdere invulling van de plannen. Waar mogelijk blijft de bond inzetten op behoud van werkgelegenheid, borging van kennis en expertise en een beperking van het aantal gedwongen ontslagen.