Gemeente Almelo

Gemeente Almelo wil twee speelbossen

19 mei 2009 - De Gemeente Almelo maakt twee speelbossen waarin kinderen lekker kunnen spelen in de natuur. Eén komt er in het Schelfhorstpark en één in een stuk bos aan De Jachtvalk in het Windmolenbroek. Het plan voor een speelbos in het Schelfhorstpark doet mee aan de prijsvraag Groene Speelplekken.

Het college van burgemeester en wethouder stelt voor deze speelbossen aan te leggen nadat eerder de gemeenteraad besloot dat er meer plekken moeten komen waar kinderen buiten in de natuur kunnen spelen. Omdat kinderen dat verdienen. Nu zijn in Almelo alleen gewone speelplekken. Die zijn veilig maar ook saai, vinden veel kinderen. Ze willen overal kunnen spelen, op spannende plekken waar ze hun fantasie kunnen uitleven.

Oogje in het zeil

De Gemeente is gaan zoeken naar plekken waar dat kan, en waar het ook veilig is en waar volwassenen een oogje in het zeil kunnen houden. Uit zeven plekken zijn het Schelfhorstpark en De Jachtvalk uitgekozen. Die liggen in wijken met veel kinderen. Bovendien ligt het Schelfhorstpark aan de ene kant van de stad en De Jachtvalk aan de andere kant van de stad.

Lawaai maken

Kinderen uit die wijken konden meebeslissen over hoe hun speelbos eruit gaat zien. In het Schelfhorstpark komen bijvoorbeeld een bostunnel, een plek om vlotten in het water te laten, een soort klimtoren en genoeg hout om boomhutten te maken. Het wordt een speelbos waar kinderen met z'n allen lawaai mogen maken, maar waar een kind zich ook helemaal alleen onzichtbaar kan verstoppen. Waar ze in bomen mogen klimmen, hutten bouwen en kliederen met water.

Goede afspraken

Dat is heel wat anders dan we gewend zijn in Almelo. Daarom moet de Gemeente eerst goede afspraken maken over de veiligheid en over het beheer en onderhoud van de speelbossen. De Gemeente praat daarover met de wijkagent, de wijkcommissie en de parkcommissie en met de buurtbewoners.

Prijsvraag

Het ontwerp voor het speelbos in het Schelfhorstpark doet mee aan de prijsvraag Groene Speelplekken van het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Voedselkwaliteit. Omdat het Schelfhorstpark zo groot is, en er heel veel leuke dingen kunnen, heeft die de meeste kans de prijs te winnen. Minister Gerda Verburg heeft 10.000 euro uitgeloofd voor de groenste speelplek van Nederland. En misschien gaat die hoofdprijs wel naar het speelbos in het Schelfhorstpark.

Het speelbos in het Schelfhorstpark moet dit najaar al klaar zijn. Die in De Jachtvalk is pas later aan de beurt. Ook hier mogen de kinderen meepraten over hoe het speelbos eruit komt te zien.