LEI

Overdrachtsefficiëntie van bladluizen is anders voor nieuwe PVY stammen

18 mei 2009
Onderdeel: Plant Research International

In het afgelopen jaar is voor 17 bladluissoorten onderzocht hoe efficiënt zij het Aardappelvirus Y (PVY) kunnen overbrengen. De overdrachtsefficiëntie wordt uitgedrukt met de zogenaamde Relatieve Efficiëntie Factor (REF) die de mate waarin een bladluissoort PVY kan overdragen relateert aan de overdracht door de meest efficiënte bladluis, de groene perzikbladluis (Myzus persicae). Deze REF waarden worden gebruikt in het Nederlandse beheerssysteem bij de berekening van de loofdodingsdatum.

De REF waarden die momenteel nog worden gebruikt werden in de tachtiger jaren bepaald. Hierbij werd alleen de efficiëntie bepaald voor de N-stam van het virus (PVYN). Omdat inmiddels bekend is dat in Nederland ook de nieuwe virusstammen PVYNTN en PVYN-Wi voorkomen zijn de REF waarden opnieuw bepaald voor de overdracht van deze nieuwe virusstammen.

Voor een groot aantal bladluissoorten maakt het niet veel uit welke virusstam er wordt overgedragen, de efficiëntie is hetzelfde. Maar voor een paar bladluissoorten werd gevonden dat PVYNTN en PVYN-Wi beter werden overgedragen dan PVYN. Voor deze bladluizen geldt dat de REF waarde verhoogd zou moeten worden om een meer betrouwbare berekening van de loofdodingsdatum te garanderen wanneer de nieuwe stammen PVYNTN en PVYN-Wi in het veld aanwezig zijn.
* Download: Rapport "Non-persistente virusoverdracht door bladluizen, Aardappelvirus Y in aardappel"

Contact
Meer informatie:
Erik Toussaint, Hoofd Communicatie Plant Research International 0317 - 480867 / 06 - 51565949
erik.toussaint@wur.nl