LEI

Sequentie van Aardappelvirus YC opgehelderd

19 mei 2009
Onderdeel: Plant Research International

Van Aardappelvirus Y is een aantal stammen bekend. De âoudeâ stammen PVYO, PVYC en PVYN werden in de vorige eeuw op basis van biologische kenmerken onderscheiden. De laatste jaren is een aantal nieuwe stammen van het virus gevonden, waaronder PVYNTN en PVYN-Wi. Deze stammen bleken na analyse van het genetisch materiaal recombinanten te zijn van de stammen PVYO en PVYN.

De C-stam van het virus wordt steeds minder vaak gevonden. In de laatste inventarisaties van 2006 en 2007 werd deze virusstam helemaal niet meer in Nederland gevonden. Hierbij moet worden opgemerkt dat deze C-stam alleen van de andere stammen te onderscheiden is met behulp van toetsplanten. Het was niet duidelijk of deze stam ècht niet meer voorkomt of dat er in het veld varianten zijn van deze stam die geen duidelijke reactie op de toetsplanten geven.

Om ook moleculaire detectie van de C-stam mogelijk te maken dient de nucleotidesequentie van het virus bekend te zijn. Onderzoek naar deze stam liep achter bij het onderzoek aan de andere stammen en sequentiedata waren nauwelijks voorhanden. PRI heeft voor deze stam de hele nucleotidesequentie bepaald en werkt nu op basis van die sequentie aan specifieke detectiemethoden om dit virus met laboratoriumtesten van andere PVY-stammen te kunnen onderscheiden.

Foto: symptomen van PVYC

Contact
Meer informatie:
Erik Toussaint, Hoofd Communicatie Plant Research International 0317 - 480867 / 06 - 51565949
erik.toussaint@wur.nl