Gemeente Coevorden

Verhoogde concentratie dioxine aangetroffen

Het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) heeft verhoogde concentraties dioxine aangetroffen in het gebied rond het bedrijf TS Metals in Coevorden, waar vorige week woensdag een brand heeft gewoed. De agrariërs in het gebied hebben inmiddels het vee dat op de percelen graasde, binnen gehaald en het voer dat van deze percelen gehaald is na woensdag 12.15 uur, apart gehouden. De gemeente Coevorden heeft de vier agrariërs in het gebied dit dringende advies gegeven. Twee bedrijven liggen in de gemeente Coevorden, twee in de gemeente Hardenberg.

Afgelopen donderdag, 14 mei is het RIVM begonnen met bemonstering van het gebied dat onder de rookpluim van de brand lag. Het onderzochte gebied heeft een lengte van één kilometer; van het terrein van TS Metals tot aan de provinciale weg N34. Het RIVM heeft onderzocht of er neerslag van de rookwolk in het gewas zat. Uit de eerste uitslagen bleek dat geen zware metalen zijn aangetroffen.

Bij een nadere analyse heeft het RIVM echter wel indicatief dioxinen vastgesteld, die in het gewas terecht zijn gekomen. Dat was voor de gemeente Coevorden aanleiding om actief contact te zoeken met de agrariërs en hen te adviseren het vee binnen te halen. In alle gevallen is dat advies opgevolgd. Om welke concentraties het gaat en hoe groot het gebied is waar dit merkbaar is, moet blijken uit de verdere uitwerking van het RIVM.

Brand TS Metals

Op woensdag 13 mei brak rond 12.15 uur brand uit bij het bedrijf TS Metals dat is gevestigd aan de Scholekster op industrieterrein Leeuwerikenveld in Coevorden. De rookpluim was in heel zuidoost Drenthe en in de omgeving van Hardenberg te zien. Donderdagochtend werd om 6.00 uur het sein `brand meester' gegeven. De Brandweer Coevorden heeft tot 10.00 uur nageblust en opgeruimd.