CPNB


Persbericht 19-5-2009

De wiebelbillenboogie gekozen tot Prentenboek van het Jaar

De wiebelbillenboogie van Guido van Genechten is gekozen tot het Prentenboek van het Jaar. Een jury van Nederlandse jeugdbibliothecarissen koos dit boek uit het aanbod van prentenboeken die in 2008 verschenen. In totaal selecteerde de jury tien titels voor peuters en kleuters. Deze boeken staan centraal tijdens De Nationale Voorleesdagen 2010 (van woensdag 20 januari t/m zaterdag 30 januari). Doel van deze jaarlijkse campagne is het stimuleren van voorlezen aan kinderen die zelf nog niet kunnen lezen.

Het belangrijkste criterium bij het kiezen van het Prentenboek van het Jaar is dat het boek, naast een goed verhaal en aantrekkelijke illustraties, voldoende aanknopingspunten biedt voor interactie met de peuters en verwerking in hun spel na het voorlezen.

De wiebelbillenboogie (Uitgeverij Clavis) verscheen in 2008 en is het tweede prentenboek van Guido van Genechten dat gekozen wordt tot Prentenboek van het Jaar. In 2007 viel deze eer te beurt aan zijn boek Kleine Kangoeroe.

De Nationale Voorleesdagen 2010 - van woensdag 20 januari t/m zaterdag 30 januari - start met Het Nationale Voorleesontbijt op woensdagochtend 20 januari. Deze elfdaagse campagne is een initiatief van Stichting Lezen, georganiseerd door de Stichting CPNB en vindt in 2010 voor de zevende keer plaats.

De 10 titels voor De Nationale Voorleesdagen 2010 zijn (alfabetisch, op auteursnaam):
De koe die een ei legde - Andy Cutbill & Russel Ayto (Lemniscaat) De wiebelbillenboogie - Guido van Genechten (Clavis) Giraf heeft het koud - Judith Koppens (Clavis)
Ik wil een hond - David LaRochelle & Hanako Wakiyama (Lemniscaat) Niels wil nog niet slapen - Marcus Pfister (Vier Windstreken) Ik voel een voet! - Maranke Rinck & Martijn van der Linden (Lemniscaat)
Jarig - Liesbet Slegers (Clavis)
Agent en boef - Tjibbe Veldkamp & Kees de Boer (Lannoo) Raf - Anke de Vries & Charlotte Dematons (Lemniscaat) Tandenpoetsen! - Helga Warmels & Barbara de Wolf (Kimio)