Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


4. Antwoorden op kamervragen van Van Gerven over Orbis Medisch Centrum

Antwoorden op kamervragen van Van Gerven over Orbis Medisch Centrum

Kamerstuk, 19 mei 2009

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

19 mei 2009

MC/U-2932348

Geachte voorzitter,

Antwoorden van minister Klink op de vragen van het Kamerlid van Gerven (SP) over Orbis Medisch Centrum (ingezonden 14 mei 2009). 2009Z09022

Vragen van het lid Van Gerven aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over de problemen en het dreigend faillissement bij Orbis Medisch Centrum te Sittard-Geleen. (Ingezonden 14 mei 2009)

Vraag 1

Wat is uw reactie op de berichten dat Orbis Medisch Centrum in Sittard-Geleen failliet dreigt te gaan en het sociaal plan is uitgesteld omdat noch de banken, noch het Rijk noch de provinciale overheid over de brug wil komen voor de organisatiekosten van 20 miljoen euro? 1) 2) 3)

Antwoord 1

Van de aangehaalde berichten heb ik kennisgenomen. Ten tijde van het interpellatiedebat van 2 april 2009 was al duidelijk dat de reorganisatiekosten nog niet gefinancierd waren. Kennelijk is dat nog steeds zo.

Vraag 2

Bent u niet bang dat de hele zaak verder escaleert door de toenemende verontwaardiging bij de bonden en personeel vanwege het herhaalde uitstel van het sociaal plan?

Antwoord 2

Elke reorganisatie is gebaat bij een strakke uitvoering. Uitstel of vertraging zijn niet bevorderlijk voor het behalen van de gestelde doelen. Ook in dit geval dus.

Vraag 3

Hoe beoordeelt u de uitspraak van de bestuursvoorzitter dat Orbis per maand nu een verlies van 2,5 à drie miljoen euro leidt, en dat dit als er niets wijzigt tot een faillissement in het najaar leidt?

Antwoord 3

Juist om de exploitatie weer op orde te brengen zijn de aangekondigde reorganisatie en de daaruit voortvloeiende besparingen noodzakelijk. Dat is de enige manier om faillissement af te wenden en financiering voor de toekomst veilig te stellen.

Vraag 4

Vindt u dat een faillissement kost wat kost voorkomen moet worden in het belang van het behoud van de ziekenhuiszorg en overige zorg in de regio?

Antwoord 4

Met de in de vraag vervatte stelling ben ik het niet eens hoewel ik mij realiseer dat een faillissement een ingrijpende gebeurtenis zou zijn.

Vraag 5

Zijn de signalen waar dat de nood bij Orbis zo groot is dat nu ook handen aan het bed verdwijnen, terwijl eerder was beloofd en ook aan u medegedeeld dat dit niet zou gebeuren? 4) 5) Zo ja, vindt u niet dat hierbij de kwaliteit van de zorg in het geding is? Zo nee, waarom niet?

Antwoord 5

De feitelijke uitvoering van het sociaal plan is uitgesteld. Dat betekent dat er (nog) geen sprake is van werk-naar-werk begeleiding of ontslagen en dat er dus evenmin op dit moment handen aan het bed verdwijnen.

Vraag 6

Hoe beoordeelt u de rol van de zorgverzekeraar in deze kwestie? Stelt deze zich wel voldoende constructief op om de continuïteit van de zorg te garanderen?

Antwoord 6

Zoals eerder aangegeven heeft de verzekeraar productieafspraken gemaakt met Orbis. De verzekeraar heeft, in een brief aan het ziekenhuis, (kort samengevat) aangegeven voor nader gesprek open te staan maar vooralsnog geen rol voor zichzelf weggelegd te zien.

Vraag 7

Vindt u het een taak van de lokale overheid en/of provincie om bij te springen bij een sociaal plan?

Antwoord 7

Provincie en gemeente moeten in deze hun eigen afweging maken.

Vraag 8

Bent u nog steeds van mening dat een faillissement van Orbis hoogstwaarschijnlijk vermeden kan worden? 6) Zo ja, waarop baseert u dit optimisme? Bent u bereid het College Sanering Zorginstellingen te vragen onderzoek te doen naar de financiële situatie bij Orbis?

Antwoord 8

Tijdens het interpellatiedebat over Orbis op 2 april jl heb ik aangegeven vertrouwen te hebben in de aanpak van de raad van bestuur. Tegelijkertijd heb ik geconstateerd dat sprake is van een zorgelijke situatie en een ongekende taakstelling. Van directe risico's voor de continuïteit van zorg of de kwaliteit van zorg was op dat moment geen sprake. Ik heb de indruk dat de raad van bestuur de financiële situatie duidelijk in beeld heeft. Een onderzoek van het College Sanering Zorginstellingen heeft naar mijn mening op dit moment geen toegevoegde waarde.

Vraag 9

Is niet nu uw handelen geboden om het faillissement te voorkomen en te komen tot een goed sociaal plan zonder gedwongen ontslagen? Zo, nee, waarom niet? En wanneer dan wel?

Antwoord 9

Net als op 2 april jl. vind ik dat de raad van bestuur zijn verantwoordelijkheid moet nemen om de exploitatie van de instelling weer op orde te brengen.

Vraag 10

Kunt u toelichten waarom u het antwoord schuldig moet blijven op mijn vraag wat de precieze relatie is tussen Boer & Croon en ABN-AMRO Fortis? Is het waar dat ABN-AMRO Fortis aandelen heeft van Boer & Croon? Zo ja, welk percentage van het totale aantal pakket aandelen zijn dan in bezit van ABN-AMRO Fortis? 7)

Antwoord 10

In mijn antwoord op eerdere vragen heb ik inderdaad aangegeven dat ik antwoord op dergelijke vragen schuldig moet blijven. Ik acht het namelijk niet tot mijn verantwoordelijkheid behoren om de gevraagde informatie op te vragen.

Vraag 11

Heeft u contact gezocht met Boer & Croon en ABN-AMRO Fortis om antwoord te krijgen op deze vragen?

Antwoord 11

Uit het antwoord op de vorige vraag volgt dat ik geen contact heb gezocht.

Vraag 12

Bent u bereid dit alsnog uit te zoeken? Zo nee, waarom niet?

Antwoord 12

Duidelijk moge zijn dat het antwoord op deze vraag ontkennend is. Ik acht het namelijk niet tot mijn verantwoordelijkheid horen. Temeer nu uit de vraagstelling onduidelijk blijft waarom de gevraagde informatie relevant zou zijn.

Vraag 13

Wilt u specifieker ingaan op de inkomens- en arbeidsvoorwaarden van de huidige Raad van Bestuur naar aanleiding van vraag 11? 8) Als u op de hoogte bent van het feit dat er geen bonussen meer worden uitgekeerd, kunt u toch ook duidelijkheid verschaffen of de huidige Raad van Bestuur nog een auto van de zaak heeft ja dan nee? Zo nee, waarom wilt u die duidelijkheid niet verschaffen? Zo ja, wat is uw mening over de huidige beloningsstructuur in de moeilijke financiële situatie waarin Orbis verkeert?

Antwoord 13

De Raad van Toezicht heeft mij bericht dat de salariëring van de huidige bestuurders het NVZD-beleid zal volgen. Dat volstaat voor mij. In het jaarverslag over 2009 zal de betreffende informatie te vinden zijn.

Vraag 14

Wilt u deze vragen vóór 19 mei a.s. beantwoorden?

Antwoord 14

Ik heb getracht deze vragen zo snel mogelijk te beantwoorden.


1) Persbericht vakbonden, 12 mei 2009

2) de Limburger, 12 mei 2009

3) NRC Handelsblad, 13 mei 2009

4) Melding aan de SP-fractie betreffende de revalidatieafdeling van Orbis, onderhands aan bewindspersoon verstrekt

5) Handelingen II, nr. 72, blz. 5700-5715, vergaderjaar 2008-2009
6) Handelingen II, nr. 72, blz. 5700-5715, vergaderjaar 2008-2009
7) Antwoord op schriftelijke vragen van het lid Van Gerven, vraagnummer 2009Z06519

8) Antwoord op schriftelijke vragen van het lid Van Gerven, vraagnummer 2009Z06519