Masterplan Gevangeniswezen: maatregelen om wisselende vraag naar celcapaciteit op te vangen

Staatssecretaris Albayrak neemt maatregelen om de wisselende vraag naar celcapaciteit in het gevangeniswezen beter op te vangen. De regionale plaatsing van gedetineerden met het oog op een succesvolle terugkeer in de maatschappij en de dalende behoefte aan cellen vragen om een nieuw en flexibel capaciteitsbeheer.

Het gevangeniswezen kampt de laatste jaren met leegstand. Het cellenoverschot wordt veroorzaakt door de teruglopende criminaliteit in het algemeen en de zwaardere criminaliteit in het bijzonder. Het bestaande overschot aan cellen moet worden afgebouwd. De sluiting van een aantal penitentiaire inrichtingen is daarvoor noodzakelijk.

Het afstoten van celcapaciteit en de financiële taakstellingen voor de Dienst Justitiële Inrichtingen hebben gevolgen voor het personeel. Door natuurlijk verloop en begeleiding naar ander werk wil Albayrak gedwongen ontslagen voorkomen.

Ook heeft staatssecretaris Albayrak de afgelopen periode gesproken met de Belgische minister van Justitie over het beschikbaar stellen van Nederlandse detentiecapaciteit met het oog op het cellentekort in België. Het overleg hierover is inmiddels in een vergevorderd stadium.

Het Masterplan Gevangeniswezen 2009-2014 is door staatssecretaris Albayrak naar de Tweede Kamer gestuurd.

Meer informatie


* Brief Tweede Kamer Masterplan gevangeniswezen 2009-2014Brief / circulaire / beleidsregels | 19-05-2009 | pdf-document, 96 KB
Zie het origineel

* Masterplan-Gevangeniswezen 2009-2014: een nieuwe visie op capaciteitsmanagement en personeelsbeleid Rapport | 19-05-2009 | pdf-document, 0.51 MB

* Maatregelen om wisselende vraag naar celcapaciteit op te vangen