Deelgemeente IJsselmonde Rotterdam

"De Uitdaging": Bestrijding armoede!

Scholieren helpen bestuur deelgemeente

Van droom naar daad
Basisschool De Kubus heeft meegedaan met het landelijke project De Uitdaging. De bedoeling van het project is dat een groepje van drie of vier kinderen gedurende drie weken aan de slag gaat met het uitvoeren van een uitdaging die door de kinderen zelf bedacht is. Qua opzet moeten de kinderen in week 1 een droom opschrijven. Uit de drie of vier dromen die er zijn wordt er één gekozen die verder uitgewerkt wordt. In week 2 moeten de kinderen op zoek naar organisaties en/of mensen die mee willen helpen in de uitvoering en in week 3 wordt de droom uitgevoerd. Zo worden verschillende dromen in actie omgezet.

De droom
Eén droom van een leerling van De Kubus ging over de inzet voor arme mensen. De droom was heel groot zodat goed gekeken moest worden naar wat haalbaar was in de beperkte tijd die er was. Hiervoor is gebeld met verschillende organisaties en er is een gesprek geweest met de deelgemeente IJsselmonde. Uiteindelijk hebben de kinderen besloten 12 manden te vullen met verschillende producten en die uit te delen aan mensen in IJsselmonde die het niet breed hebben. Vervolgens is contact gelegd met de Voedselbank aan de Reyerdijk en op 17 april zijn de gevulde manden uitgedeeld bij de voedselbank.

Het bestuur van IJsselmonde heeft enorm veel waardering voor dit sympathieke gebaar. Hieruit blijkt dat ook kinderen willen participeren in de samenleving en op deze wijze een eigen bijdrage kunnen en willen leveren aan de bestrijding van armoede. Ook het bestuur van de deelgemeente IJsselmonde heeft beleid op het gebied van het bestrijden van de armoede. De politieke partijen in IJsselmonde hebben een initiatiefvoorstel gemaakt om armoede te bestrijden. Hoe dat gebeurt, staat in het Actieplan Armoede 2008 - 2009 dat nu wordt uitgevoerd.