NVB Bouwondernemers & Ontwikkelaars

NVB: beste kansen liggen bij kleine kantoren

Kantorenontwikkelaars maken zich op voor zware tijd De belangstelling om binnen drie jaar naar een ander kantoor te verhuizen of het eigen kantoor te verbouwen is in korte tijd hard afgenomen. Ongeveer 1.500 bedrijven en instellingen overwegen nu een verhuizing of verbouwing. In totaal is hiermee 2,5 miljoen m² kantoorruimte gemoeid. Dat is historisch erg weinig: Het betekent een daling met 70% t.o.v. 2007. Dat zullen ook ontwikkelaars en bouwbedrijven gaan merken. De bouwproductie van kantoren zal ongeveer halveren de komende jaren.

Dit blijkt uit twee recente rapporten die NVB samen met de Faculteit Geowetenschappen van de Universiteit van Utrecht en het onderzoeksbureau STOGO over de Nederlandse kantorenmarkt heeft uitgebracht. De NVB Thermometer Kantoren en NVB Kantoorgebruikers in Profiel.

De studies van NVB tonen aan dat de kredietcrisis met dubbele kracht op de kantorenmarkt heeft toegeslagen. Terwijl het Nederlandse bedrijfsleven sombert over omzetten en saneringen, is de intentie om te verhuizen of verbouwen volledig ingezakt. Tweede effect is dat banken elkaar minder gemakkelijk geld durven uitlenen, wat zorgt voor een breed gebrek aan funding. Uit de onderzoeken blijkt dat vooral de markt van grote kantoren vanaf 5.000 vierkante meter erg hard is getroffen. In het segment van de kleine kantoren zijn de negatieve effecten minder voelbaar. De meeste kansen voor ontwikkelaars liggen volgens NVB dan ook bij de kleinschalige projecten van rond de 500 m², ook al omdat kleine kantoren de laatste jaren weinig zijn gebouwd.

NVB verwacht dat de jaarlijkse hoeveelheid opgeleverde vierkante meters m² nieuwe kantoorruimte de komende jaren zal halveren tot uiteindelijk ongeveer 450 duizend m² in 2011 en 2012, tegen nog 900 duizend m² in 2008. In geld gemeten betekent dit een daling van de jaarlijkse bouwomzet van nieuwe kantoren tot circa 800 miljoen euro in 2011 en 2012.

Veel mensen, ook uit de sector zelf, zeggen dat we deze recessie gewoon uit moeten zitten en dat het daarna business as usual zal zijn. Wij hebben daar geen geloof in. Oplossingen uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst; de Nederlandse kantoreneconomie is structureel veranderd. Bijvoorbeeld: De Nederlandse beroepsbevolking is opgehouden te groeien en zal onder invloed van de vergrijzing en ontgroening binnen enkele jaren krimpen. Dat geldt dus ook voor het aantal kantoorbanen èn kantoorstoelen, die zullen niet meer groeien en op den duur zelfs dalen. De samenleving zal bovendien steeds kritischer worden en eisen gaan stellen. Straffeloos nieuwe kantoren bijbouwen zonder te bekommeren wat er met de groeiende leegstand van oude kantoren gebeurt, zal terecht steeds minder getolereerd worden. NVB ziet daarom vooral nog mogelijkheden op het snijvlak van renovatie, sloop èn herbestemming van oude kantoren. In combinatie met strategische nieuwbouw kan dat een logisch antwoord geven op weg naar een gezonde kantorenmarkt.

De NVB Thermometer Kantoren geeft een actueel overzicht van de Nederlandse kantorenmarkt, afgezet tegen het verleden en biedt daarnaast heldere prognoses waar het met deze markt naar toe gaat. De NVB- uitgave NVB Kantoorgebruikers in Profiel doet verslag van een representatieve enquête onder gebruikers van kantoorruimte, eveneens afgezet in de tijd.


---