Nederlandse onderzoeksinstituten presteren veel beter dan gedacht

19/05/2009 11:44

Rathenau Instituut

Nederlandse onderzoeksinstituten presteren over het algemeen veel beter dan werd aangenomen. Zo groeit het aantal publicaties in het fundamentele onderzoek en levert het toegepaste onderzoek mogelijk een grotere bijdrage aan innovatie. Dat blijkt uit deel twee van Feiten & Cijfers - een reeks met basisinformatie over het Nederlands wetenschapssysteem - van het Rathenau Instituut.

Publieke onderzoekinstituten behoren niet tot een universiteit, maar doen wel wetenschappelijk onderzoek. Nederland telt ongeveer 110 van deze onderzoeksinstituten; variërend van instituten als NWO, de KNAW en TNO tot de instituten voor landbouwkundig onderzoek en instituten die een nauwe relatie hebben met een departement.

Het Rathenau Instituut verzamelde gegevens over hoe deze onderzoeksinstituten wetenschappelijk presteren en over hoeveel geld ze binnenhalen uit het bedrijfsleven. Dit laatste kan een indicator zijn voor de bijdrage van publieke onderzoeksinstituten aan innovatie. Het blijkt dat de instituten boven verwachting presteren.

Fundamenteel onderzoek: groei aantal publicaties

Onderzoeksinstituten die zich toeleggen op fundamenteel onderzoek, zoals NWO, het Hubrecht Laboratorium of het Energie Onderzoek Centrum Nederland, publiceerden in de periode 1990-2006 steeds vaker in wetenschappelijke tijdschriften: jaarlijks steeg het aantal publicaties met meer dan tien procent. Ook werden deze publicaties steeds vaker geciteerd: zo'n vijftig procent meer dan het internationaal gemiddelde. Een uitschieter was het Energie Onderzoek Centrum Nederland (ECN): dit instituut scoort tweeënhalf keer zo hoog als het wereldgemiddelde met zijn aantal wetenschappelijke publicaties. Ook het Hubrecht Instituut en enkele NWO-instituten scoorden veel beter dan het wereldgemiddelde.

Toegepast onderzoek: grote bijdrage aan innovatie

Nederlandse instituten halen veel geld op bij het bedrijfsleven. Binnen de EU heeft Nederland het hoogste aandeel privaat gefinancierd Research & Development: 16,1 procent van het budget. Het Europese gemiddelde is 8,7 procent. De interesse van bedrijven voor het onderzoek kan betekenen dat publieke onderzoeksinstituten belangrijker voor de Nederlandse innovatie zijn dan werd gedacht.





http://www.rathenau.nl




Rathenau Instituut