Amnesty International

Nederland

Amnesty International en Pinkpop in actie voor vrouwen en meisjes in Congo

19 mei 2009 Amnesty International en Buro Pinkpop vragen dit jaar aandacht voor de mensenrechtenschendingen van vrouwen en meisjes in de Democratische Republiek Congo. In dit land woedt al jarenlang een conflict waarbij verkrachting van vrouwen en meisjes ingezet wordt als oorlogswapen. Daders worden nauwelijks vervolgd. Speciale gast is radiojournalist Chouchou Namegabe Dubuisson uit Congo. Festivalbezoeker kunnen meewerken aan haar programma over het onderwerp. Het item wordt in Congo uitgezonden. Op het festivalterrein staat de CongoExperience, belevingsboxen met de stemmen van Jacqueline Blom, Frank Lammers, Gijs Scholten van Aschat en Saskia Temmink. Bezoekers krijgen hier op een aangrijpende manier een indruk van het leven en de problemen van de vrouwen in Congo.

Tientallen vrijwilligers vragen aan de festivalbezoekers om de actie steunen door op de foto te gaan. De fotos worden dit jaar in een speciaal ontworpen fotoboek aangeboden aan de Congolese autoriteiten en mensenrechtenverdedigers.

Congolese journalist Chouchou Namegabe Dubuisson (31) Werkzaam als journalist bij de Congolese radio doorbreekt ze het taboe door over de systematische verkrachtingen te praten en slachtoffers te interviewen. In 2003 richtte Dubuisson de South Kivus Association of Women Journalists op. De organisatie promoot een eerlijke behandeling van vrouwelijke journalisten, informeert via de media vrouwen over hun rechten, doorbreekt het taboe en strijdt tegen alle vormen van seksueel geweld. Dubuisson zorgt ervoor dat de crisis van de Congolese vrouwen ook internationale aandacht krijgt. Zo pleitte ze bij het Internationaal Strafhof en de Amerikaanse Senaat voor de veiligheid van de vrouwen in Kivu.

In 2009 ontving ze de Vital Voices Global Leadership Award vanwege haar werk als journalist en inzet voor gerechtigheid in Congo. De stilte doorbreken is het begin. Wat we nu nodig hebben zijn acties, zei Dubuisson tijdens de uitreiking. We moeten vrouwen leren om op te staan en hun stem te gebruiken.

In Congo komen steeds meer vrouwen op voor hun rechten. Amnesty steunt deze vrouwen in hun strijd. Ook helpt Amnesty het taboe in Congo te doorbreken. Dit onder andere met behulp van de Mobiele Cinema. Deze rijdende bioscoop trekt langs dorpen in Oost-Congo en vertoont daar films en organiseert aansluitend gesprekken over het seksueel geweld. Amnesty werkt ook samen met Congolese kerken en hun organisaties. Uiteindelijk wil Amnesty International slachtoffers bewust maken van hun rechten, berechting van de daders, bescherming van mensenrechtenverdedigers bij hun belangrijke werk en juridische en medische ondersteuning van de slachtoffers.