Nieuw golfenergieconcept succesvol getest bij MARIN

19/05/2009 12:00

MARIN Maritiem Research Instituut Nederland

Wageningen / Rotterdam - Het Maritiem Research Instituut Nederland (MARIN) heeft afgelopen week de eerste succesvolle modelproeven uitgevoerd met een nieuw golfenergieconcept. Vandaag presenteert Dr. ir. Bas Buchner de eerste resultaten van dit 'Groenwaterconcept' in Rotterdam op het Symposium Scheepsbouwkunde 2009 'Duurzame toekomst: kans of bedreiging?' Golfenergie is goed te combineren met offshore windparken: de ruimte tussen de windmolens kan goed worden gebruikt voor golfenergiesystemen, waarbij gezamenlijk gebruik wordt gemaakt van de elektrische kabels naar de kust.

Het idee voor het groene golfenergieconcept is voortgekomen uit bestaand onderzoek. Normaliter probeert MARIN voor haar klanten de scheepsbewegingen en het groenwater (het water over de boeg van een schip in hoge golven) te minimaliseren. De kennis die daarvoor nodig is, wordt nu andersom gebruikt: de bewegingen van het schip en de hoeveelheid groenwater worden zo groot mogelijk gemaakt om daarmee energie op te wekken.

MARIN doet haar onderzoek in het kader van haar nieuwe Renewable ENergy Team (RENT), bedoeld om de maritieme kennis van het instituut te gebruiken voor de ontwikkeling van duurzame energie op zee uit wind, golven en stroom. MARIN wil samen met de Nederlandse maritieme industrie verder werken aan het 'Groenwaterconcept' en andere duurzame energieconcepten. Nederland is nog steeds goed in het ontwerpen en bouwen van complexe schepen en offshore constructies. De maritieme bedrijfstak kan een belangrijke bijdrage leveren aan de ambitie van het kabinet van 20% duurzame energie in 2020.

Golfenergie is in feite een geconcentreerde vorm van windenergie: de wind strijkt over een grote afstand over het zeeoppervlak en draagt dus energie over aan de golven. In relatief kleine golfhoogtes is daarom al een grote hoeveelheid energie aanwezig. Europa beschikt over een gemiddelde golfenergie van 50kW per meter kustlengte, een totaal van ongeveer 2TW. Ook als daar slechts een klein deel van gewonnen kan worden, is dat een grote hoeveelheid duurzame energie. De eerste stappen zijn gemaakt, bijvoorbeeld voor de kust van Portugal door plaatsing van systemen met een vermogen van 750kW per stuk.





http://www.marin.nl