Senternovem

19-05-2009 | Life sciences cluster krijgt kritische massa

Het innovatieprogramma Life Sciences & Health (LSH) en Nyenrode Business Universiteit gaan samenwerken. Dit maakten ze bekend op het Life Sciences & Health Seminar op 13 mei in Breukelen. Het Nederlandse life sciences cluster krijgt kritische massa, zo bleek op het seminar.

(vlnr) Minister Van der Hoeven, Fred van Eenennaam (Nyenrode), Henjo Hielkema (Nyenrode), Willem de Laat (LSH)

LSH en Nyenrode zetten samen een MBA op binnen het Nyenrode Life Sciences & Healthcare Institute voor de life sciences sector. Minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken, aanwezig op het seminar, noemde de samenwerking 'een mooi huwelijk' dat kan bijdragen aan meer ondernemerschap in de sector.
Een ander project waar Nyenrode Business Universiteit en LSH momenteel aan werken, is een nulmeting van de life sciences sector. Die kan dienen als basis voor een jaarlijkse 'foto' van het investeringsklimaat in de life sciences sector.

Resultaten
Programmadirecteur Willem de Laat van LSH presenteerde op het Life Sciences & Health Seminar 2009 enkele concrete resultaten van het één jaar oude innovatieprogramma, zoals de lancering van een sectordatabase met 15.000 internationale life sciencesbedrijven op www.lifescienceshealth.com.
Op het seminar presenteerde de High Profile Group van Life Sciences & Health de blauwdruk voor een langetermijnvisie (tot en met 2019) voor de life sciences & health-sector. De denktank met afgevaardigden uit bedrijfsleven en kennisinstellingen benoemt daarin vier pijlers: een heldere focus, een gezonde pijplijn, sterke ondersteuning en goede samenwerking. De sector moet weten waar ze op inzet en de weg van onderzoek naar commercialisatie verkorten, bedrijven en instellingen moeten elkaar wederzijds ondersteunen en partnerschappen durven sluiten.
Het komende half jaar krijgt de langetermijnvisie concrete invulling. Roland Lageveen, voorzitter van de High Profile Group, nodigde de bezoekers van het seminar uit om feedback te geven. Ter plekke werd met stemkastjes alvast een minipeiling gehouden. 75 procent van de aanwezigen was het eens met de strekking van de visie. Er was wel scepsis, onder meer over de aanbeveling om collectief te focussen op sterke punten. "We moeten uitkijken dat we niet met zijn allen vervangers voor knieschijven gaan maken." Wat volgens de bezoekers van het seminar extra aandacht verdient is de bescherming van intellectueel eigendom, de beschikbaarheid van kapitaal en de strenge regelgeving voor het doen van klinische studies.

Clusters
Managementicoon Michael Porter, specialist in concurrentiestrategieën, sloot het seminar af met een lezing over de kracht van clusters. Door onverwachte parallellen te trekken, zoals met de Australische wijnhandel, maakte hij inzichtelijk welke explosieve potentie een doordacht opgezet netwerk van bedrijven, organisaties en overheden kan hebben. "Soms vergt het jarenlange voorbereiding, maar dan krijgt het kritische massa, raakt het in een stroomversnelling en gaat het ineens van 'boem!'"

Het innovatieprogramma Life Sciences & Health is op 9 april 2008 van start gegaan. Het programma is een initiatief van bedrijven en topinstituten in de life sciences & health-sector. Het ministerie van Economische Zaken ondersteunt dit programma. Doel van LSH is om ervoor te zorgen dat de excellente kennis uit dit vakgebied wordt omgezet in producten en om Nederland een internationale life sciences & health-hotspot te laten worden.