Minister Eimert van Middelkoop in Portugal

Minister van Defensie Eimert van Middelkoop is vandaag in Portugal voor bilateraal overleg met zijn Portugese ambtgenoot Nuno Severiano Teixeira. Beide ministers stellen eveneens vandaag de NRP Bartolomeu Dias officieel in dienst. De Bartolomeu Dias voer voorheen als Hr.Ms. Van Nes onder Nederlandse vlag. Begin dit jaar is de Van Nes aan Portugal overgedragen.

Hr.Ms. Van Nes, een multi-pupose fregat van de Karel Doorman klasse is in 1992 gedoopt en twee jaar later in dienst gesteld. Het fregat heeft sindsdien ongeveer een miljoen zeemijlen (ruim 1,8 miljoen km) afgelegd. Het afstoten van het fregat vloeit voort uit een plan om de marine zo aan te passen dat zij beter in staat is Nederlandse crisisoperaties en landoperaties in het buitenland te ondersteunen. Voor dit plan heeft Defensie opdracht gegeven voor de bouw van vier patrouilleschepen.

Na de aanslagen van 11 september 2001 patrouilleerde het Nederlandse schip in de Middellandse Zee. Het fregat ging daar wapensmokkel tegen als onderdeel van de internationale strijd tegen terrorisme. In 2003 escorteerde de Van Nes circa 50 schepen door de Straat van Ormoes en Bab al Mandab bij het Arabisch Schiereiland. De Van Nes werd ook ingezet voor hulp aan getroffenen van de aardbeving op West-Sumatra (2000) en na de orkaan 'Felix' in Nicaragua (2007).

De Van Nes was vernoemd naar de Nederlandse marineofficier Aert Jansse van Nes (1626-1693).

Portugal neemt ook het Nederlandse fregat Hr.Ms. Van Galen van dezelfde klasse over. Sinds 2005 stootte Nederlands nog vier M-fregatten af, twee aan de Belgische en twee aan de Chileense marine.

Categorieën: Internationaal, Openbare orde en veiligheid, Overig

Bron: Ministerie van Defensie