Gemeente Den Helder

Helderse Jaarrekening 2008 met positief saldo goedgekeurd op: 2009-05-15

Het college van burgemeester en wethouders van Den Helder biedt de Programmarekening 2008 ter vaststelling aan de raad aan. Dit betreft zowel het jaarverslag als de jaarrekening en laat zien hoe de gemeente het afgelopen jaar het geld besteed heeft. De accountant heeft de boeken gecontroleerd en geeft voor de vierde keer op rij bij de jaarrekening een goedkeurende verklaring af op getrouwheid én rechtmatigheid. Getrouwheid wil zeggen dat de cijfers een juist beeld geven van de financiële werkelijkheid, rechtmatigheid wil zeggen dat de resultaten tot stand zijn gekomen in overeenstemming met de gestelde wettelijke en beleidsregels.

Positief resultaat
De jaarrekening 2008 heeft een positief saldo van EUR 2,6 miljoen. De afgelopen jaren was er steeds een negatief saldo en ook in de programmabegroting was rekening met een negatief saldo van EUR 0,6 miljoen.

Terughoudend
Het college is uiteraard verheugd, maar wil uitermate terughoudend omgaan met de besteding van het positieve resultaat van de jaarrekening gelet op de onzekere economische-periode waarin we nu zitten. Het college stelt de raad voor om het voordelige resultaat van EUR 2,6 miljoen toe te voegen aan de algemene reserve. De algemene reserve bedraagt op 31-12-2008 EUR 18,5 miljoen. Deze reserve is nodig om financiële risico's die de gemeente loopt op te vangen. De hoogte van de algemene reserve is voldoende om de financiële risico's af te dekken.

De Programmarekening 2008 wordt volgens planning op 15 juni door de gemeenteraad behandeld.