Gemeente Hoorn

Eenhoornzegel voor West-Friese Hockey Club en s.v. Westfriezen

Op maandag 18 mei heeft wethouder Cilia van Weel een gedeelde eenhoornzegel ter waarde van 1.000 euro uitgereikt aan de West-Friese Hockey Club en sportvereniging Westfriezen. Beide clubs presenteerden die avond een idee waarmee zij het alcoholgebruik onder jongeren willen terugdringen.

In het kader van het project Jeugd en Alcohol heeft de gemeente Hoorn alle Hoornse sportverenigingen opgeroepen om een creatief idee te bedenken waarmee zij het alcoholgebruik onder jongeren kunnen verminderen. De West-Friese Hockey Club en s.v. Westfriezen hebben hier gehoor aangegeven en presenteerden op maandag 18 mei hun idee tijdens een informatiebijeenkomst. De aanwezigen mochten stemmen op het beste idee. Omdat de ideeën elkaar goed aanvullen is besloten om het eenhoornzegel te delen en beide verenigingen 500 euro te geven voor de uitvoering van hun idee.

Convenant
Sportverenigingen moeten met elkaar een convenant sluiten over een verantwoord alcoholbeleid voor een uniforme en effectieve aanpak van alcoholgebruik onder jongeren. Dit stelde de heer H. Ettema van de West-Friese Hockey Club voor. Hij benadrukte tijdens zijn presentatie dat verenigingen een grote rol kunnen spelen in het stellen van alcoholnormen voor zowel de kinderen als de ouders. Concrete voorbeelden voor de inhoud van het convenant zijn: het verbieden van alcoholgebruik, in plaats van verkoop, onder de 16 jaar en dit controleren met blaastesten. Bovendien zouden jaarlijks alle clubleden van 12 jaar een Alcohol Nee Contract moeten ondertekenen.

Voorlichting
Volgens de heer D. Bennis van sportvereniging Westfriezen kunnen sportclubs ook veel doen aan voorlichting over alcoholgebruik. De website, het clubblad en posters in de kantine kunnen hier als vaste middelen voor worden ingezet. Ook Westfriezen wil graag blaasproeven uit voeren om zo het alcoholgebruik onder jongeren te controleren. Bovendien kan er een intern meldsysteem opgezet worden om zo beter zicht te krijgen op het alcoholgebruik onder jeugdige leden en hun hierop aan te spreken.

Gedeelde zegel
Omdat de ideeën elkaar aanvullen, hebben de aanwezigen besloten het eenhoornzegel te delen. Beide verenigingen hebben hiermee een subsidie van 500 euro ontvangen voor de uitvoering van hun idee. Met het uitreiken van het eenhoornzegel brengt het gemeentebestuur zijn waardering tot uiting voor de inbreng van deze twee verenigingen. De bedoeling is dat nog dit jaar een concrete invulling wordt gegeven aan het gezamenlijke convenant.
Laatste wijziging van deze pagina: 19 mei 2009