Nieuw-Vlaamse Alliantie


Immense achterstand in federaal personeelsbeleid (19/05/09)

Na 7 jaar is er voor de helft van het federaal overheidspersoneel nog steeds geen sprake van het nieuwe personeelsevaluatiesysteem. In meer dan de helft van de departementen van de federale overheid heeft het systeem een grote achterstand opgelopen. Financiën, met zowat de helft van het aantal ambtenaren, zit na 7 jaar nog in de pilootfase. Opvallend is ook dat op bijna 70.000 ambtenaren op een periode van 7 jaar, amper 4 (vier) personen werden ontslagen. Dat blijkt uit cijfers die N-VA-Kamerlid Ben Weyts opvroeg bij minister van Ambtenarenzaken Steven Vanackere.

Ben Weyts bevroeg zich bij minister Vanackere over de stand van zaken van de zogenaamde ontwikkelcirkels. Deze werden in 2002 ingevoerd in het kader van de Copernicus-hervorming. De ontwikkelcirkels gaan eigenlijk breder dan een gewone evaluatie, verduidelijkt Weyts, het is ook een instrument om de loopbaan en de persoonlijke ontwikkeling van de ambtenaar te ondersteunen. Volgens de wet moeten de ontwikkelcirkels worden gestart ten laatste 18 maanden na de aanstelling van de voorzitter. In slechts 7 van de 16 departementen is dit ook werkelijk gebeurd.

Dit leidt intussen tot een totaal verwarrend personeelsbeleid bij de federale overheid. Terwijl sommige departementen nog in de zogenaamde pilootfase zitten, hebben andere er al zeven cycli op zitten (FOD Sociale Zekerheid). Nog andere departementen zoals de FOD Werkgelegenheid zijn tijdig begonnen, maar hielden het na één cyclus al voor bekeken, zonder verdere gevolgen. Financiën blijkt eens te meer het zorgenkind, daar zit men na 7 jaar nog in de pilootfase, Wetstratees voor we staan nog nergens. Maar ook bij de Kanselarij van de Eerste Minister en bij Begroting heeft men een serieuze achterstand.

De grote achterstand en willekeur in de invoering van de ontwikkelcirkels is in de eerste plaats slecht nieuws voor de ambtenaren zelf, zegt Ben Weyts, het management heeft geen oog voor hun loopbaanmogelijkheden of jobtevredenheid. Het hoeft niet gezegd dat dit demotiveert: vele ambtenaren voelen zich aan hun lot overgelaten door het management.

Het Beersels Kamerlid moest ook vaststellen dat het evaluerende aspect van de ontwikkelcirkels nogal minimalistisch wordt geïnterpreteerd. Een statutaire ambtenaar kan na 2 onvoldoende beoordelingen binnen 3 jaar worden ontslagen. Een contractuele ambtenaar kan al na 1 onvoldoende de laan uitgestuurd worden. Op de 7 jaar dat de ontwikkelcirkels zijn ingevoerd, zijn er slechts 3 contractuelen en 1 statutaire ambtenaar ontslagen. Dit is 0,007% van het totale aantal departementale ambtenaren. Ben Weyts reageert verrast: Ofwel is de federale overheid gezegend met een absoluut keurkorps, iets ongeziens in de wereld. Ofwel wordt het beoordelingsaspect van de ontwikkelingscirkels niet toegepast zoals het hoort. Ook hier weer is dit echt demotiverend voor de talloze goedpresterende ambtenaren die zien dat collegas die er met hun pet naar gooien, gewoon aan het werk kunnen blijven.

Uit de aangeleverde cijfers blijkt ook dat bij de POD Consumentenzaken slechts één persoon werkt, alleen de voorzitter ervan.... De ene zegt dat het personeel bij de FOD Economie zit. Een andere, hardnekkigere verklaring houdt het daarentegen op een lucratieve politieke benoeming.

Weyts wijst er tot slot op de taalkwestie. De nieuwe taalregeling van 2002 is nog steeds niet uitgevoerd, alleszins niet wat de voor de Franstalige minder aangename aspecten betreft. De regeling voorzag immers dat eenieder die personeelseden van de andere taalrol zou moeten evalueren, een taalexamen diende af te leggen. Dit aspect bleef dode letter. De versoepeling van de taalregeling daarentegen, die werd wel doorgevoerd. De minister beaamt een en ander maar geeft geen reden op, noch enige timing om de wet dan wel uit te voeren.

Intussen wordt gewerkt met een lapoplossing die jaar na jaar verlengd wordt. Er worden taaladjuncten aangeduid die de betrokken leidinggevende ambtenaar moet bijstaan bij de evaluatie van personeelsleden van de andere taalrol. Pikant detail: die taaladjuncten mogen zelfs van een heel ander afdeling komen, enige kennis van zaken is absoluut geen vereiste.

Auteur:
Ben Weyts
Kamerlid N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be
Url: www.n-va.be