Ministerie van Buitenlandse Zaken

Verhagen wil hardere Europese aanpak tegen kinderarbeid

19 mei 2009 | Minister Verhagen wil dat de Europese Commissie zich hard maakt voor een marktverbod op producten die door de ergste vormen van kinderarbeid tot stand zijn gekomen. Hij vreest dat de huidige financiële crisis tot gevolg heeft dat de allerarmsten hun kinderen weer van school halen om te gaan werken onder schrikbarende omstandigheden. De minister besprak dit vandaag in Brussel met Eurocommissaris voor Handel Ashton.

200 miljoen kinderen wereldwijd zijn slachtoffer van kinderarbeid. "De EU kan een verschil maken met een handelsverbod op producten die tot stand zijn gekomen door de meest erge vormen van kinderarbeid", vindt de minister. Deze maatregel zou dan wel gepaard moeten gaan met een gedegen aanpak van ontwikkelingssteun aan de allerarmste gezinnen, die het zich nu niet kunnen veroorloven hun kinderen naar school te sturen.

De Commissaris beloofde medio dit jaar met een rapport aan de Raad te komen. Dit maakt de politieke besluitvorming mogelijk om maatregelen tegen kinderarbeid te nemen. Eerder liet ook het Europees parlement aan de Commissie weten handelsmaatregelen in te willen zetten tegen kinderarbeid, te beginnen met acties tegen kindslavernij. Dit kan bijvoorbeeld door het binnen de EU labelen van `kinderarbeid-vrije' producten.

* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl